Drägerwerk е световен лидер в производството на апарати за обдишване или вентилатори. В интервю ръководителят на компанията Стефан Дрегер обсъжда предизвикателствата пред това компанията да бъде в крак с настоящото търсене, предвид ускоряването на кризата с новия коронавирус.

Понастоящем компанията получава рекорден брой поръчки. "Ние осъзнаваме своята отговорност", каза Дрегер в интервю за Der Spiegel.

По-рано германското правителство сключи договор с компанията за изграждането на 10 000 апарата за обдишване. "Договорът има подробен план за доставка, който обхваща цялата година. Първите устройства вече са готови. Когато новината дойде от Ухан, последствията бяха почти предвидими. Ние сме запознати с тях от кризата на SARS. Но договорът с германското правителство представлява само част от нашата продукция. По-голяма част се състои от клиенти извън страната", казва Дрегер, допълвайки, че Австрия също е заявила поръчки. "Безброй министри от всякакви страни се обадиха, а миналия уикенд се обади и кралят на Холандия."

Все повече компании в САЩ променят производството си заради Covid-19. Какво правят?

Все повече компании в САЩ променят производството си заради Covid-19. Какво правят?

Тези продукти са от първа необходимост

На въпрос дали компанията може да отговори на търсенето, Дрегер отговори, че за момента това няма как да стане. Обемът на производството вече е удвоен и предстои да бъде утроен. Само в Любек, където е базирана компанията, се наемат до 500 нови служители.

В началото на здравната криза почти цялото производство на вентилатори е отивало към Китай, където нуждата беше най-голяма. "Те се нуждаеха от доста прости устройства и ние успяхме да произвеждаме 400 от тях седмично. Устройството превръща околния въздух в пречистен въздух, изисква само малко електричество и, ако е необходимо, кислороден цилиндър", каза директорът на компанията.

Мъск обмисля производство на апаратура за болните от коронавируса

Мъск обмисля производство на апаратура за болните от коронавируса

Компании като Foxconn са преоборудвали производствените си линии, за да правят маски

Наскоро производителите на автомобили и други фирми обявиха, че могат да пренасочат производството си към разработването на компоненти за вентилатори. Според Дрегер в адаптирането на неизползвания производствен капацитет има смисъл. "Разговарях с Daimler през уикенда. Те също биха искали да помогнат. Но за съжаление не е толкова просто. Преди да инвестираме прекалено много мисли в това, трябва да се съсредоточим върху получаването на устройства, които седят по складове и тези, които могат да се адаптират. В това има много потенциал", посочи той.

На въпрос в коя държава ситуацията с доставките в момента е най-предизвикателна, Дрегер отбеляза Италия, Англия и САЩ.

Компанията все още не е получила обаждане от президента на САЩ Доналд Тръмп, но властите в страната вече са направили запитване за 100 000 вентилатора. "Това вероятно надвишава годишния производствен капацитет на всички производители", каза Дрегер, като допълни, че вече се усеща недостиг и на филтри, тръби и други компоненти за вентилатори.

Относно маските, които също сега са свръх дефицитна стока, директорът на Drägerwerk посочи, че от САЩ са заявили желание да закупят 500 милиона маски, което е просто невъзможно за производство към момента.

Какви са поуките, които трябва да научим от тази криза?

"Положението сега показва, че здравият разум е по-важен, отколкото всички сме мислили. Тази ситуация е толкова нова и сложна, че проблемите могат да бъдат решени само от хора, които внимателно претеглят решенията си. Изкуственият интелект, за който всички говорят толкова много напоследък, в момента не е много полезен", завършва Дрегер.

Прогнозата за рецесията в Германия се влошава

Прогнозата за рецесията в Германия се влошава

Страната е изправена пред най-големия срив на индустриалното производство от Голямата рецесия насам