Илън Мъск предложи да започне производство на вентилатори за заболелите от коронавирус, след като САЩ апелираха за дарения на респираторни маски за борба с недостига, пише Reuters.

Световната здравна организация обяви, че е в преговори с Китай и други страни, за да помогне за увеличаване на доставките на здравно оборудване, докато компаниите General Motors и Ford Motor заявиха, че са разговаряли с представители на Белия дом относно оказване на помощ във връзка е епидемията.

"Ще направим вентилатори, ако има недостиг", каза Мъск, в отговор на предложението на почитателите му. Коментарът веднага привлече стотици отговори в Twitter, които го призоваха да действа.

Администрацията на Тръмп призова американските строителни компании да дарят респираторни маски на болниците, борещи се с вируса, на фона на недостига в цялата страна.

Компании като Foxconn са преоборудвали производствените си линии, за да правят маски и артикули, които ще са от полза сега, след като магазините в много страни изчерпаха наличността.

Италиански стартъп използва 3D принтер за репликиране на респираторни клапани, заявявайки, че ще ги дари безплатно на болници. Италия, засега, е най-лошото огнище на коронавируса в света.

Миналия месец китайският производител на електрически превозни средства BYD заяви, че прави 5 милиона маски и около 300 000 дезинфектанти за ръце дневно.

В сряда Tesla се съгласи да намали броя на работниците в своята калифорнийска фабрика за превозни средства, на фона на регионалните блокировки, за да ограничи вируса.

Мъск не е първият изпълнителен директор, който предлага помощ с медицински материали. Основателят на SoftBank предложи милион безплатни тестове за вируси този месец. Ден по-късно, предложи да дари милион безплатни маски.

Европа и САЩ не са виждали такова затваряне на заводи от Втората световна война насам

Европа и САЩ не са виждали такова затваряне на заводи от Втората световна война насам

Брюксел и Вашингтон се надяват да последват добрия пример за бързо възстановяване на Китай