Мерките срещу пандемията от коронавирус са на път да доведат до най-тежкия срив в производството на Германия от над десетилетие, а икономиката се очаква да спадне с 5% за цялата 2020 г. според новите прогнози на местното финансово министерство, предаде Bloomberg. Последните очаквания бяха страната да нарасне с 1,1%, а ако обновеното виждане се сбъдне, това ще е най-тежкия спад за стопанството от Голямата рецесия насам.

Същевременно ведомството ще представи план на стойност 156 млрд. евро, от които 33,5 млрд. евро представлява очакваният спад на събраните средства от данъци и 122,8 млрд. евро финансова помощ. С тях ще бъдат обезпечени мерки като корпоративно кредитиране и социални помощи. Същевременно ще се проведе и проучване сред бизнеса как точно той е засегнат от пандемията.

Какви са перспективите пред икономическия растеж на Германия

Какви са перспективите пред икономическия растеж на Германия

Проблемите на най-голямото стопанство в Европа несъмнено ще се отразят и на растежа на България

За момента канцлерът Ангела Меркел е на мнение, че пълното спиране на икономиката ще доведе до спомени за Източна Германия. "Подобни ограничения са оправдани само ако е абсолютно необходимо", каза тя в телевизионно обръщение през миналата седмица. Доказано болните в Германия са около 22 хил. души.

Вече въведените ограничения, изглежда, се приемат добре от населението. Дори берлинската полицията написа в Twitter, че "невероятно голям брой хора очевидно разбират колко сериозна е ситуацията" и в момента има "забележимо по-малко хора навън в града". Ако обаче те започнат да се събират на големи групи, властите ще предприемат по-сериозни мерки.

Volkswagen: Предстои трудна година, временно спираме производството в Европа

Volkswagen: Предстои трудна година, временно спираме производството в Европа

Компанията ще претърпи още загуби и заради скандала с дизелови емисии от 2015 година

Същевременно държавата помоли местните автомобилни гиганти като Volkswagen и Daimler да обмислят производството на медицинско оборудване като маски и вентилационни апарати. Целта е съществуващият инженерингов капацитет да бъде използван, за да се превъзмогнат дефицитите на основни стоки.