Германският автомобилен производител Volkswagen обяви също, че се готви временно да закрие повечето си европейски централи вследствие на пандемията на коронавирус, пише CNBC.

Главният изпълнителен директор Хърбърт Диес заяви, че компанията ще спре производството във фабрики, експлоатирани от марките на групата, "в близко бъдеще", като повечето европейски заводи ще преустановят работата за най-малко две седмици.

Производството в заводите на Volkswagen в Испания, Словакия и Италия ще бъде спряно преди края на седмицата, добави той.

Новината дойде малко след като автомобилният производител, предупреди, че 2020 г. ще бъде "много трудна година", като коронавирусната епидемия ще постави "неизвестни финансови предизвикателства".

Миналата седмица СЗО обяви Европа за епицентър на епидемията, като много страни предприеха мерки за блокиране в опит да ограничат разпространението.

"Разпространението на коронавирус в момента се отразява на световната икономика. Не е сигурно колко сериозно или за колко дълго време това ще се отрази и на Volkswagen Group ", казa Франк Уитър, главен финансов директор на Volkswagen.

Volkswagen спира производството на модели на природен газ

Volkswagen спира производството на модели на природен газ

Вместо това концернът от Волфсбург ще се съсредоточи върху електромобилите

"В момента е почти невъзможно да се направи надеждна прогноза. Използваме пълноценно всички мерки в режим на работна група, за да подкрепим служителите и техните семейства и да стабилизираме нашия бизнес ", добави той.

Скандал

От Volkswagen заявиха междувременно и, че скандалът с дизеловите измами им е струвал над 31 милиарда евро глоби, пише Reuters. Германският производител на автомобили очаква разходите да нараснат с още 4,1 милиарда евро, обобщи Уитър.

Фолксваген беше хванат да крие прекомерни нива на токсични дизелови емисии през 2015 г., скандал, довел до хиляди проучвания, регулации и съдебни дела, които отнемат години, за да бъдат уредени.