Ford Motor и GE Healthcare имат амбициозен план - да произведат 50 000 апарати за обдишване (вентилатори) в следващите 100 дни. Това трябва да стане в съоръжение в Мичиган, пише CNBC.

С производството на апаратите, които сега са от критична нужда, ще се заемат 500 членове на работническата организация United Auto Workers през седмицата на 20 април, казват ръководители на двете компании. Междувременно други официални представители допълват, че заводът за компоненти на Ford, който се намира в Мичиган, ще има месечен производствен капацитет от 30 000 апарата за обдишване след началото на месец юни.

Първоначалният план на компаниите е да произведат 1 500 вентилатора до края на месец април, 12 000 апарата до края на май и 50 000 през месец юли.

Все повече компании в САЩ променят производството си заради Covid-19. Какво правят?

Все повече компании в САЩ променят производството си заради Covid-19. Какво правят?

Тези продукти са от първа необходимост

За производството ще се използва лицензираният от GE Healthcare дизайн на базираната във Флорида Airon Corp. - малка частна компания, специализирана в разработването на високотехнологични пневматични продукти за поддържане на живота. Вентилаторите на Airon са по-лесни за производство от тези на GE, които бяха посочени по-рано от Ford.

"Ние сме наистина развълнувани и аплодираме Ford за това колко бързо мобилизира производствените си мощности за справяне с предизвикателствата, пред които ни изправи коронавирусът", каза вицепрезидентът и главен директор по качеството на GE Healthcare Том Уестрик. По думите му производството на вентилатори сега е неотложно.

Устройствата работят с въздушно налягане и няма да имат нужда от електричество, обясняват от Ford.

Уестрик каза още, че решението на GE за партньорство с Ford е взето предвид големия брой служители и високия производствен капацитет на автомобилния гигант, което безусловно ще ускори скоростта и способността за изработване на по-големи обеми.

Организации в САЩ обаче искат от General Electric да използва свои служители от дружества на компанията, които вече са пострадали от пандемията, за изграждането на медицинската техника. 

Например дъщерното авиационно звено на GE - GE Aviation, заяви, че съкращава 10% от своята работна сила в САЩ, или около 2 600 служители. Освен това компанията, която е сред големите доставчици на самолетни двигатели, ще пусне в отпуск за 90 дни 50% от своите служители по поддръжка и ремонт в САЩ.

Новината от Ford пък идва само три дни, след като президентът Доналд Тръмп нареди на конкурента General Motors, да започне да произвежда апарати за обдишване. Тръмп критикува компанията, че не действа достатъчно бързо, за да произвежда от необходимите устройства на фона на пандемията на коронавирус.

В отговор GM заяви, че планира производствен капацитет от над 10 000 вентилатора за критични грижи месечно.

Съобщението на Ford надгражда усилията на компанията да съдейства за увеличаване на доставките на здравни грижи на фона на пандемията, включително вентилатори, респиратори и маски за лице. Автомобилният гигант вече си партнира с 3M за производство на респиратори за пречистване на въздуха.

Най-големият производител на апарати за обдишване в света: Безброй министри ни се обадиха

Най-големият производител на апарати за обдишване в света: Безброй министри ни се обадиха

Към момента няма производствен капацитет, който да задоволи търсенето

Вчера money.bg сподели с читателите си интервю на Стефан Дрегер - ръководител компанията Drägerwerk, която е световен лидер в производството на апарати за обдишване.

Дрегер обсъжда предизвикателствата пред това фирмата да бъде в крак с настоящото търсене предвид ускоряването на кризата с новия коронавирус. Производителят вече е затрупан с поръчки, а директорът обяснява, че компаниите в бранша нямат капацитет да поемат дори част от глобалните поръчки.

Той коментира и тенденцията компании от други сектори, в голяма част от автомобилната индустрия, да пренасочат производството си към медицинска апаратура или компоненти за такава. По думите му тези действия са добри, но изработването на вентилатори не е толкова просто. "Преди да инвестираме прекалено много мисли в това, трябва да се съсредоточим върху получаването на устройства, които седят по складове и тези, които могат да се адаптират. В това има много потенциал", допълни Дрегер.

Мъск обмисля производство на апаратура за болните от коронавируса

Мъск обмисля производство на апаратура за болните от коронавируса

Компании като Foxconn са преоборудвали производствените си линии, за да правят маски