Компанията на Марк Зукърбърг Meta има планове за въвеждане на собтвени виртуални токени и криптовалута в своите приложения, предават световните медии. Целта е виртуалните пари е да служат за възнаграждения, за отпускане на заеми и за други финансови услуги във виртуалното пространство.

Компанията майка на Facebook търси алтернативни източници на приходи и нови функции, които могат да привлекат и задържат потребителите, тъй като популярността на основните ѝ продукти за социални мрежи спада. Според експерти, това застрашава бизнесът на корпорацията, който възлиза на $118 милиарда годишно.

Еднодневният срив на Meta с $251 милиарда е най-големият в историята

Еднодневният срив на Meta с $251 милиарда е най-големият в историята

На 3 февруари акциите на компанията майка на Facebook се сринаха с 26%

Според информация на компанията и хора, близки до плановете на Meta, тя обмисля и създаването на т. нар. "социални токени" или "токени за репутация", които биха могли да се издават като награди за значим принос в групите във Facebook. вероятно ще бъдат въведени и "монети на създателите", които биха могли да се свързват с определени влиятелни личности в Instagram.

Зукърбърг потвърди информацията, че в скоро време Meta ще въведе интегриране на невъзобновяеми токени - NFT, в нейните приложения. Първоначалто NFT ще се поддържа от Instagram, а вероятно от месец май и във Facebook.

Meta загуби над $220 милиарда от пазарната си оценка през февруари. Това се случи, след като компанията разкри, че потребителите прекарват все повече време в нейниконкуренти, като китайското приложение за кратки видеоклипове TikTok.

По-рано тази година Meta се присъедини към Crypto Open Patent Alliance (COPA) - група компании, която се ангажира да насърчава отворения достъп до технологиите за криптовалута.

Зукърбърг: Meta създава най-бързия в света суперкомпютър с изкуствен интелект

Зукърбърг: Meta създава най-бързия в света суперкомпютър с изкуствен интелект

Изглежда, че метавселената е все по-близо