Commonwealth Bank of Australia ще плати най-голямата глоба в корпоративната история на страната, тъй като е позволила на лица от престъпния свят да перат пари чрез нея, предава CNN.

Рекордното наказание за най-голямата австралийска банка е поредният удар по финансовия сектор на страната, който в последно време преживя няколко скандала.

Austrac - регулаторът с ресор финансови престъпления, съобщи в понеделник, че банката ще трябва да плати 700 милиона австралийски долара (534 щатски долара), за да сложи край на дело, в което институцията призна, че не е спазила закона за пране на пари.

Между 2012 и 2015 г. CBA не е съобщила на властите за 53 000 подозрителни транзакции чрез нейните банкомати. Austrac посочва, че криминални групи са използвали дупка в системата, депозирайки огромни суми пари анонимно в сметки.

Делото започна през 10 месеца. Днес главният изпълнителен директор Мат Комин призна грешката и се извини. По-рано банката обвини грешки в програмното обезпечение.

От началото на годината цената на акциите на банката се сринаха с 13%. По-рано, през април, CBA призна, че е таксувала за несъществуващи услуги починали клиенти, а практиката е била факт с години.

Банка в Австралия събирала такси и от мъртвите

Банка в Австралия събирала такси и от мъртвите

В един случай това е продължило повече от десет години