Петролният гигант Saudi Aramco отчете рекордна годишна печалба от 161,1 милиарда долара за 2022 г., което е с 46% повече от предходната година. Това се дължи на по-високите цени на енергията, увеличените обеми на продажбите и подобрените маржове за рафинирани продукти.

Цените на петрола през 2022 г. се повишиха заради притеснения на фона на войната в Украйна, а след това се понижиха поради по-слабото търсене от страна на най-големия вносител Китай и притесненията от глобално икономическо свиване, пише Reuters.

Очакванията на компанията са петролът и газът да останат от съществено значение в близко бъдеще. "Рисковете от недостатъчно инвестиране в нашата индустрия са реални, включително допринасяне за по-високи цени на енергията", коментира главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър в изявлението за резултатите.

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Saudi Aramco иска да инвестира в проекти за втечнен газ в чужбина, къде се насочва

Персоналът на компанията надхвърля общо 70 хиляди души

За да се справи с тези предизвикателства, компанията инвестира в нови технологии с потенциал за постигане на още намаляване на вредните емисии, каза Насър.

Плановете за увеличаване на капацитета за производство на суров петрол до 13 милиона барела на ден до 2027 г. са на път да се реализират, се казва в изявлението.

Капиталовите разходи на Saudi Aramco са нараснали с 18% до 37,6 милиарда долара през 2022 г., а компанията заяви, че очаква разходите тази година да бъдат около 45- 55 милиарда долара, включително инвестиции.

Aramco обяви дивидент от 19,5 милиарда долара за четвъртото тримесечие, което е увеличение от 4% спрямо предходното тримесечие.