Ужасната седмица на американския технологичен гигант Apple изглежда няма край. Милиардерът Карл Айкан, един от най-големите поддръжници на компанията, се отказа от акциите си в производителя на iPhone, предаде CNNMonеy.

Apple потъва. Гигантът ще обяви най-лошите си резултати от 13 години насам

Apple потъва. Гигантът ще обяви най-лошите си резултати от 13 години насам

Очаква се компанията да отчете спад както в продажбите, така и в печалбата си

Пред CNBC бизнесменът сподели, че е продал огромния си дял в Apple до голяма степен заради притеснения относно способността на компанията да стъпи на несигурния китайски пазар.

„Много хора се опитаха и много хора се провалиха”, посочи Айкан, визирайки предходни опити за успех в Китай, който е вторият най-голям пазар на Apple след САЩ.

Цената на акциите на концерна падна с 2%, след като милиардерът обяви, че продава вложенията си. Дяловете на компанията се сринаха с 9 на сто през тази седмица.

Продажбите на iPhone спадат за първи път от създаването му през 2007 година

Продажбите на iPhone спадат за първи път от създаването му през 2007 година

И това няма скоро да се промени

Инвеститорът се опасява, че „цунами” от проблеми може да връхлети Apple в Китай. Според него правителството на азиатската страна може да направи така, че за Apple „да е много трудно да продава там”.

Все пак Карл Айкан заяви, че би обмислил потенциална покупка на акции на технологичната компания в бъдеще, ако нещата в Китай се стабилизират. Бизнес магнатът все още вярва, че Apple е „велика компания – една от най-великите, които икономиката ни някога е виждала”.

Айкан е притежавал близо 46 милиона акции в технологичния концерн към края на 2015 г. според FactSet.

Apple е била чудесна инвестиция за Карл Айкан, който е пресметнал, че е изкарал печалба от 2 милиарда долара от вложенията си в компанията. Той разкри за първи път, че държи голям дял през 2013 г.

Защо Apple предлага все по-евтини продукти?

Защо Apple предлага все по-евтини продукти?

Изглежда компанията плавно навлиза на масовия пазар