Южнокорейски съд вкара в затвора трима души, заемащи ръководни позиции в Samsung Electronics. Те са признати за виновни в заговор за укриване на доказателства при разследване на предполагаема счетоводна измама, пише Reuters.

Прокурорите започват да разследват по подозрения за измама в Samsung Biologics, след като финансовият регулатор на страната подава сигнал, че стойността на фирмата за 2015 година е била завишена с 4,5 трилиона южнокорейски вона, или 3 милиарда британски паунда.

Решението на съда е поредната правна неприятност за най-големия конгломерат в Южна Корея, след като лидерът на империята Джей Лий беше въвлечен в корупционни скандали с участието на бившия президент на държавата Пак Кън Хе.

По думите на съдията по делото, решил служителите да прекарат в затвора по 2 години, извършените от подсъдимите деяния излизали извън рамките на въображението. "Повечето южнокорейци искат Samsung да се превърне в световна компания от най-висок клас, допринасяща за икономиката на страната. Ако обаче този растеж се основава на нарушения и незаконност, то той няма да бъде признат", посочи съдията.

Освободиха от затвора наследника на империята Samsung

Освободиха от затвора наследника на империята Samsung

След едногодишно задържане, той се връща начело на компанията

Авторите на агенцията "удрят на камък" всеки път, в които се опитват да се свържат за коментар със служители на Samsung Electronics и Samsung Biologics.

Прокурорите обвиниха ръководителите, че са поръчвали на служителите в дъщерната фирма да унищожават и прикриват вътрешни документи, тъй като властите разследвали нарушение на счетоводните правила. В опита си да прикрият престъплението осъдените поставили над 20 компютъра, лаптопи и сървъри в помещения под етажите на производствената фабрика на Samsung Biologics в близост до столицата Сеул.

Според различни фигури, запознати с казусите около технологичния гигант, измамата най-вероятно е имала за цел да повиши стойността на Samsung като част от плана за поемането на компанията от страна на Джей Лий. Срещу него има и повдигнато обвинение, че е подкупил бившия президент на страната Пак Кън Хе (2013 - 2017 година) в търсенето на подкрепа за планираното унаследяване на империята.

Скандалите около Samsung няма да спънат печалбите й

Скандалите около Samsung няма да спънат печалбите й

Бизнесът с чипове на компанията процъфтява