Най-големият производител на смартфони заяви във вторник, че очаква ръст на печалбата през 2017 година въпреки предизвикателствата заради политическа несигурност, пише Reuters.

Прогнозата произтича и от рекордните приходи от бизнеса с чипове на компанията, които поставиха на заден план фиаското с Galaxy Note 7 през четвъртото тримесечие на миналата година.

Южнокорейският технологичен гигант в момента е въвлечен в скандал за търговия с влияние, свързан с президента Пак Кън Хе.

В случая са замесени и петима мениджъри, които вече са разпитани от прокурори, а разследванията продължават.

На този фон основният съперник на Apple на пазара се опитва да възстанови репутацията си след провала на последния си флагман.

Samsung разкри защо Galaxy Note 7 се самозапалваше

Samsung разкри защо Galaxy Note 7 се самозапалваше

И батериите са в основата на проблема

Компанията прогнозира "стабилно търсене" през 2017 г. на чипове за памет, които удариха връх в приходите за всички времена в периода от октомври до декември на миналата година.

Оперативната печалба за четвъртото тримесечие на компанията скочи с 50 процента до 9.22 трилиона вона, които се равняват на 7.93 милиарда долара.

Сумата отбележи най-високата цифра за последните три години. Печалбата от бизнеса с чипове пък скочи със 77 на сто спрямо същия период на година до 4.95 трилиона вона.

Приходите на Samsung задържаха ниво от 53.3 трилиона вона.