Изтекли документи от една от най-големите фирми, инвестиращи милиони в правата над футболисти, предоставят възможността да се надникне в една тайна и в момента забранена практика на финансиране за световния спорт.

Doyen Sports Investments и други компании са се превърнали в жизненоважен източник на финансиране за често обезпаричени футболни клубове. Тези инвеститори плащат на отборите за търговски права на селекция на играчи, обзалагайки се, че търговската стойност на футболиста ще се качи. Ако това се случи, Doyen реализира печалба, когато играчът се премества от един отбор в друг.

Представител на частния инвестиционен фонд потвърди, че документите, публикувани в сайта Football Leaks, са истински, но отказа да коментира, предаде Bloоmbеrg.

Най-богатите търговски сделки във футбола

Сметки за втората половина на 2011 г. разкриват, че компанията е била замесена в някои от най-големите сделки в света на футбола и е излязла на значителна печалба. Фирмата е инвестирала 25,6 млн. евро за търговски права върху седем играчи, включително някои от най-скъпите в спорта.

Doyen е похарчила 10 млн. евро за 33,3% дял в търговските права на колумбийския нападател Радамел Фалкао. Когато бил продаден две години по-късно, компанията се сдобила с печалба от 4 млн. евро.

Документите показват още, че фирмата притежава глобалните спонсорски права на Барселона и Бразилия за Неймар – един от най-знаменитите футболисти. Doyen е дала назаем 6,9 млн. евро на два испански тима – „Атлетико Мадрид” и „Спортинг де Хихон”.

Миналата година ФИФА забрани на инвеститорите да купуват дялове в бъдещи търговски права върху играчите, което представлява най-голямата част от бизнеса на Doyen. Практиката, наречена собственост на трета страна, започна в Южна Америка и се разпространи в големи части от Европа. Това породи притеснения относно влиянието на инвеститорите върху самия спорт.

Doyen оспорва забраната в съда.

Връзки с Малта

Изтеклите документи сочат, че източникът на финансирането на компанията са две предприятия, които споделят адрес с Doyen Sports в малък град в Малта. Една от компаниите – Bennington Group Assets Limited, е с един-единствен акционер – Малик Али, който е турски гражданин на около 30 години. Според документите той е дал назаем 54 млн. евро на Doyen и притежава всички дялове от Class A на Doyen. Останалите 20% от акциите му са в дяловете на Class B, притежавани от друго малтийско дружество на име Wood, Gibbins & Partners Limited.

Doyen Sports е собственост на базираната в Лондон компания Doyen Group Ltd., която инвестира в суровини, строителство, енергийния сектор и недвижими имоти. Фирмата притежава и петзвездната хотелска верига Rixos Hotels.

Изтичането на информацията идва в деликатен момент за Doyen. Компанията чака резултат от съдебно дело, след като „Спортинг Клубе де Португал” отказа да изплати печалбата на фонда, които дължи за трансфера на аржентинския защитник Маркос Рохо в „Манчестър Юнайтед”. Португалският отбор твърди, че договорът с Doyen е злоупотребяващ.