Revolut се подготвя да поиска банков лиценз в Русия въпреки очакваните критики относно твърденията за връзки на компанията с Кремъл, пише Financial News. Стартиращата компания със седалище в Лондон потвърди, че търси директор за Москва, който да работи с местните регулатори.

По-късно от българското представителство на компанията изпратиха съобщение, в което се казва, че нямат намерение да кандидатстват за банков лиценз в "обозримо бъдеще". 

Междувременно Revolut се изправя пред трето разследване в латвийския парламент, което трябва да установи дали връзките на компанията с Русия представляват заплаха за националната сигурност на страната - нещо, което Revolut отрича.

Дигиталната банка, която е оценена на $1,7 милиарда, в момента има офиси в Москва и Санкт Петербург, в които работят 125 души - основно инженери и разработчици.

Николай Сторонски, основател и главен изпълнителен директор на Revolut, е роден в Русия, а сега има британски паспорт. Баща му е директор в подразделение на "Газпром", която пък е под удара на американските санкции от 2014 година.

В свое проекторешение пред парламента депутатът Stasys Jakeliūnas, председател на Комисията по бюджет и финанси, казва, че има опасност Revolut да се окаже политически уязвима от Кремъл, което от своя страна да подкопае репутацията на Литва и стабилността на финансовата система.

От своя страна компанията, която отскоро оперира и на българския пазар, твърдо отрича обвиненията и твърди, че е абсолютно независима.

Revolut вече официално е в България и се цели в 100 000 потребители през 2019-а

Revolut вече официално е в България и се цели в 100 000 потребители през 2019-а

Компанията предоставя дигитална алтернатива на банките