Ryanair Holdings отчете печалба за първото тримесечие, след като избегна най-лошото вследствие на прекъсването на пътуванията в Европа, въпреки че превозвачът е предпазлив относно перспективите.

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа отчете коригиран нетен доход от 170 милиона евро за второто тримесечие на годината, в сравнение със загуба от 273 милиона евро година по-рано. Анализаторите прогнозираха печалби от 150 милиона евро, според данни, събрани от Bloomberg.

Ryanair обяви, че макар да има ясни признаци за задържано търсене, резервациите продължават да се правят по-близо до датата на пътуване, отколкото преди пандемията и че има почти "нулева прогнозируемост" през втората половина на финансовата година, когато има тенденция да се губят пари.

Ryanair все още очаква да превози 165 милиона пътници през финансовата година, която започна на 1 април, и ще се стреми да привлича с ниски цени.

Това лято Ryanair увеличава капацитета над нивата от преди Covid в опит да спечели пазарен дял. Компанията претърпя по-малко сътресения в сравнение с конкурентите, много от които бяха принудени да съкратят графиците си след седмици на закъснения и отмяна. Авиокомпанията заяви, че се е съгласила да отмени съкращенията на заплатите.

Ryanair очаква да получи доставка на още 50 самолета Boeing Co. 737 Max преди лятото на 2023 г., след като взе 73 самолета от поръчката си за 210 самолета преди това лято. Превозвачът коментира, че също е удължил договорите за наем на самолети Airbus se A320 до 2028 г., след като не успя да постигне сделка с Boeing за още нови самолети.