"Лукойл" не работи на загуба от миналата година. Това заяви шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов в ефира на БТВ. По думите му текущите показатели на рафинерията по отношение на Данъка върху добавената стойност (ДДС) са много добри.

"Те през годината са правили така наречените авансови вноски по корпоративния данък, което е много добра индикация, че ще платят данък. Срокът за подаването на данъчни декларации до 30 юни тази година за предходната година. Така че, след 30 юни ще можем да коментираме колко точно печалба са декларирали, заяви шефът на НАП.

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната
Обновена

КЗК проверява дали "Лукойл" ограничава вноса на горива в страната

Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на ЗЗК само ако не се дължи на пазарните процеси

Той обясни, че в рафинерията има промяна в цялостната дейност - разделение между производствената и търговската дейност по отношение на това коя фирма какво прави. В този контекст очакванията на Приходната агенция са за "добри цифри".

По отношение на въпроса защо "Лукойл" не е плащал корпоративен данък, Румен Спецов обясни, че има много нюанси, които са довели до тази ситуация. Сред тях той посочи т. нар. "швейцарски вратички", за които НАП е "стопила" - не е признала разходната част в размер на 500 милиона лева, а също и инвестиция от $1,5 милиарда през 2015 г. по изграждане на една инсталация.

"Така, че обследването на самата инсталация, чистият документален поток, общата стойност - това е един доста тежък и специфичен процес, тъй като трябва да се намерят съответните специалисти, които да кажат съответната инсталация дали струва толкова", обясни шефът на НАП.

"Лукойл" купува дъщерното дружество на Shell в Русия

"Лукойл" купува дъщерното дружество на Shell в Русия

Дружеството има верига от 411 бензиностанции

От години "Лукойл Нефтохим Бургас" търпи критики, че на фона на приходи от милиарди левове за продължителни периоди от време работи на огромна загуба и не плаща корпоративен данък, припомня БТВ. Миналата година стана ясно, че има известно позитивно развитие на ситуацията, защото в годишния си финансов отчет компанията обяви нов модел на работа, при който тя ще започне да работи на печалба.