Изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон заяви, че е постигнал сделка за доставка на 300 милиона маски за лице на месец в Япония - неговата родна страна, пише CNN.

Сoн обяви сделката в Twitter през уикенда, като посочи, че ще си партнира с китайския автомобилен производител BYD, за да направи нова и изключителна за SoftBank фабрична линия маски.

Около 100 милиона от маските, произвеждани всеки месец, ще бъдат модел N95s, докато останалите 200 милиона ще бъдат общи хирургически маски, коментира още милиардерът.

Сон обясни и че маските ще бъдат разпределени след консултация с правителството през май, като първо ще се работи за снабдяването на медицинските институции, а след това дефицитната стока ще бъде разпределят и към широката общественост.

SoftBank търси $41 милиарда: продава дела си в Alibaba?

SoftBank търси $41 милиарда: продава дела си в Alibaba?

Проблемите идват от $100-милиардния Vision Fund

Японското правителство драстично засили производството на маски, след като недостигът в страната доведе големи критики.

Миналата седмица, когато премиерът Шинцо Абе обяви извънредно положение заради пандемията, той също каза, че правителството се насочва към производство на 700 милиона маски за еднократна употреба на месец.

Властите работят и по нова инициатива - за разпределянето на две маски на всяко домакинство. Кампанията ще започне тази седмица.

Въпреки предприетите мерки, изпълнителният директор на SoftBank също разкритикува правителството заради отговора му на огнищата на новия коронавирус. Според мнозина засилването на мерките в Япония дойдоха прекалено късно. Сон също така попита властта защо политик ръководи усилията на страната вместо лекари.

"В САЩ д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по инфекциозни болести, ръководи борбата срещу вируса. Защо Япония оставя своя министър за икономическо възстановяване да поеме ръководството", попита Сон в Twitter миналата седмица.

Коронавирусът е "последният удар" за третата световна икономика

Коронавирусът е "последният удар" за третата световна икономика

Япония поема по пътя на стръмната рецесия