Третата световна икономика понася "последен удар", след като страната се опитва да се справи с отпадането, причинено от глобалната пандемия на новия коронавирус. По този начин Япония поема по пътя на "стръмна рецесия".

На това мнение е Джун Сайто, старши научен сътрудник в Японския център за икономически изследвания (JCER), пише CNBC.

Японската икономика започна да се забавя от края на 2018 година, а въздействието от търговското напрежение между Китай и САЩ беше допълнително засилено от повишаването на ставката на потребителския данък през октомври 2019 година, посочи Сайто.

Забавянето в Япония се оказа по-голямо от очакваното

Забавянето в третата най-голяма икономика се оказа по-голямо от очакваното

Страната се запътва към рецесия

"Мисля, че коронавирусът нанесе последения удар върху икономиката", коментира експертът, като повтори мнението си, че Япония се насочва към "много стръмна рецесия". По думите му това вероятно ще бъде причинено от шокове както при търсенето, така и при предлагането.

Освен това решения като отлагането на тазгодишните Олимпийски и параолимпийски игри оказват "допълнителен натиск за намаляване" на японската икономика, каза още той.

Вместо страната да се опитва да стимулира икономиката, той каза, че в момента са необходими политически пакети, за да се "предотврати свободното падане на икономиката".

Навлизайки по-дълбоко във въпроса, Сайто каза, че са необходими три области на подкрепа, за да бъде спрян икономическият спад.

Япония спасява икономиката си с $1 трилион

Третата най-голяма икономика в света търси спасение от коронавируса с $1 трилион

Значителна част от средствата ще бъдат за подкрепа на домакинствата и малкия бизнес

Трите области

Първо, трябва да се окаже подкрепа за разработването на ваксини и лекарства за коронавирус. Трябва да се инвестира и в медицинския сектор, за да може той да продължи да действа, каза той.

На следващо място, трябва да се подпомогнат служителите, които са загубили работата си.

Не на последно място, разбира се, трябва да бъдат подкрепени и малките и средни компании, които са претърпели загуба на търсенето и са изправени пред финансови затруднения от икономическия удар на коронавируса. Те също имат силна нужда от финансова подкрепа, каза Сайто.

Коментарите на анализатора дойдоха, след като японският премиер Шиндзо Абе заяви, че фискалните разходи в рамките на пакета от стимули на Япония ще възлизат на 39 трилиона йени, или 357 милиарда долара, пише в доклад на Reuters.

А в понеделник Абе заяви, че правителството ще разгърне пакет от икономически стимули на стойност 108 трилиона йени, което е равно на 20% от икономическата продукция.

"Това изглежда наистина впечатляващо - 20% от БВП. Но мисля, че наистина трябва да видим детайлите. Мисля, че финансовото министерство на Япония има славата да обявява големи цифри, за да угоди на политиците", коментира Дейвид Маршал от CreditSights.

Към момента в Япония са регистрирани над 3 600 случаи на коронавируса.

Икономиката на Япония се сви с 6,3%

Третата най-голяма икономика се сви с 6,3%

И е заплашена от рецесия