След мрачно последно тримесечие на 2019 г., икономиката на Япония е изправена пред риск от рецесия, след като коронавирусът нанесе удар по туризма и производството, пише The Wall Street Journal.

Третата най-голяма икономика в света след Съединените американски щати и Китай се свива с 6,3% през последните три месеци на 2019 г. на годишна база. Анализаторите очакваха свиване от 3,9%. Най-голямата причина е рязък спад в потреблението на домакинствата, след като на 1 октомври данъкът върху продажбите бе увеличен с 2 пр. п. до 10%.

"Заради ефектите от новия коронавирус, слабостта в потреблението най-вероятно ще продължи и през първото тримесечие на 2020 г. Износът и производството също ще отслабнат значително, заради проблеми с веригите за доставки", казва икономистът Мари Ивашита от Daiwa Securities.

Жените в Япония са изправени пред бъдеще в бедност

Жените в Япония са изправени пред бъдеще в бедност

Един от проблемите е застаряващото население, но има и много други

Някои икономисти, включително Ивашита, прогнозират, че Япония може да изпадне в техническа рецесия - две поредни тримесечия на свиване. Свиването през последните три месеца бе първото от повече от година и най-голямото от тримесечието април-юни 2014 г. - последният път, в който данъкът при продажбите бе увеличен.

Вирусът засегна и броят китайски туристи в Япония и създаде огромни проблеми на производството, което разчита на части от Поднебесната империя. През миналата година Китай отговаряше за 37% от общо $44 милиарда разходи на туристи в Япония. Прогнозира се, че Страната на изгряващото слънце може да загуби $1,29 милиарда приходи от туризъм през първото тримесечие заради по-малкия брой посещения от Китай.

Ивашита прогнозира, че икономиката на Япония може да се свие с 0,5% през първото тримесечие, но спадът може и да е още по-голям, ако епидемията продължи повече от очакваното, а китайските заводи не заработят на пълна скорост скоро.

Някои икономисти призовават правителството да развърже кесията и да похарчи милиарди долари, за да компенсира.

От Япония през САЩ до Европа: Растящите разходи изяждат повишението на заплатите

От Япония през САЩ до Европа: Растящите разходи изяждат повишението на заплатите

Най-тежко страдат работниците със средна квалификация