Ако изглежда, че работите все повече, само за да платите сметките, поне знайте, че не сте сами: нарастващите разходи за жилище и здравеопазване и изчезването на работните места, изискващи средна квалификация, тормозят живеещите в почти всички развити нации, пише Bloomberg.

Заключението е на McKinsey Global Institute. В свой доклад институтът намира прилики в икономическите промени от 2000 г. насам в 22 развити нации. Множество държави в Европа и Азия, както и САЩ, се радват на силен пазар на труда през последните години, но ползите от него не се разпределят по равно.

Работните места, които изискват средна квалификация, като например административни офис позиции и заетост в производството, губят ролята си в Европа и САЩ, оставяйки поляризиран пазар на труда, в който има място за висококвалифициран и нискоквалифициран труд. В същото време растящите разходи, особено за жилище, изяждат голяма част от ръста на заплатите през 21 век.

Сред големите губещи са младите, около 180 млн. души в държавите, включени в изследването. Тези между 15- и 30-годишна възраст не могат да намерят добре платени работни места и "се катерят по жилищната стълбица с далеч по-ниско богатство от същата възрастова група преди две десетилетия".

Новините не са само лоши. Заради глобализацията и аутсорсинга днес живеещите в тези държави могат да работят 6 седмици по-малко годишно и все пак да си позволят същото количество дрехи, мебели, услуги и други като през 2000.

Други основни разходи обаче растат и изяждат ръста на заплатите. В 22-те развити нации заплатите са се покачили средно с едва 0,7% на година между 2000 и 2018 г.

Най-тежко е положението във Великобритания, където ръстът на разходите за жилище, образование и здравеопазване изяждат 107% от повишението на доходите.

От 2000 г. насам в САЩ и 16 европейски държави са изчезнали седем милиона работни места със средна квалификация. Причината се крие в автоматизацията трансформацията на икономиките с акцент върху услугите.