Японският финансов конгломерат SoftBank, който инвестира в стартиращи компании в много страни по света, е принуден да разстъркси разтърси портфейла си, за да подкрепи своя бизнес, ударен от пандемията.

Според Bloomberg като цяло за тази цел компания се нуждае от 41 милиарда долара. За факта, че се планира да се получат тези пари чрез продажба на активи, бе обявено на 23 март от основателя на SoftBank Масайоши Сон, въпреки че той не уточни какво точно ще бъде предложено на клиентите.

Печалбата на SoftBank се срина с почти 100%

Печалбата на SoftBank се срина с почти 100%

Двигател на това, очаквано, е инвестиционното поделение на институцията - Vision Fund

Междувременно източници на Bloomberg заявиха, че един от тези активи може да бъде пакетът акции от Alibaba Group, който се оценява на 12-15 милиарда долара. Делът на конгломерата в китайския гигант за онлайн, оценен на общо 120 милиарда долара, е най-голям по пазарна стойност актив на SoftBank.

Сред спешните приоритети на японската компания са изкупуването на акции и намаляването на дълга за облекчаване проблемите на инвеститорите, които загубиха около 40% от капитализацията на SoftBank от нивото на пика през февруари.

SoftBank се опасява от втори тежък удар след провала с WeWork

SoftBank се опасява от втори тежък удар след провала с WeWork

Ако сделката между Sprint и T-Mobile не бъде одобрена, японският конгломерат ще се изправи пред сериозен проблем

Проблемите идват от $100-милиардния Vision Fund, който се управлява от конгломерата. Фондът е много уязвим от икономически шокове поради дълговата си тежест, както и от загубите, понесени от поделенията за стартиращите компании. По-специално, фондът инвестира в проекти за споделена икономика и те бяха силно засегнати от пандемията на коронавирус.

Японската банка, която изгори $80 милиарда долара, а сега създава нов още по-голям фонд

Японската банка, която изгори $80 милиарда долара, а сега създава нов още по-голям фонд

След провала си SoftBank ще опита да набере 108 млрд. долара за създаването на втори Vision Fund

Информацията за евентуална продажба на активи стана мощен двигател за акциите на SoftBank. На 24 март, на борсата в Токио, те нараснаха с 21%, показвайки най-големия ръст в рамките на деня сред листваните компании.