Печалбата на японската SoftBank се е сринала с 99% за последното тримесечие, показват данни на самата финансова институция. Основният двигател на този спад е инвестиционното поделение на банката - Vision Fund, който отчете загуба от 2,05 млрд. долара.

Разбира се, причината за изключително слабото представяне на Vision Fund са инвестициите му в технологични стартъпи като WeWork, чието неуспешно първично публично предлагане срина стойността ѝ. Освен нея, Vision Fund е инвестирал общо 74,6 млрд. долара в още 87 компании към края на декември миналата година. Общата оценка на тези вложения е възлизала на 79,8 млрд. долара към края на 2019 г.

SoftBank се опасява от втори тежък удар след провала с WeWork

SoftBank се опасява от втори тежък удар след провала с WeWork

Ако сделката между Sprint и T-Mobile не бъде одобрена, японският конгломерат ще се изправи пред сериозен проблем

Печалбата на цялата група възлиза на 2,6 млрд. йени (23 млн. долара) за трите месеца, приключващи в края на декември миналата година, което е нищожна сума в сравнение с година по-рано, когато тя възлизаше на 438 млрд. йени. Средното очакване на анализаторите беше за печалба от 345 млрд. йени, предаде Reuters.

Най-сериозната загуба на инвестиционното поделение беше именно през третото тримесечие на миналата година, когато стана ясно, че WeWork не може да осъществи първично публично предлагане. Тогава фондът отчете оперативна загуба от 8,9 млрд. долара.

От тогава обаче голяма част от компаниите в портфолиото на банката също се представят изключително слабо и немалка част от тях трябваше да освобождават служители, за да подобрят представянето на финансите си. Самата банка също се раздели с някои ключови служители неотдавна.