Насред лавината от лоши новини за съкращения в стартъпите, в които е инвестирала, SoftBank Group се надява скоро да получи и една добра: регулаторното одобрение за сливането на двата щатски телекома Sprint и T-Mobile. Но SoftBank може и да не го получи, пише японското бизнес издание Nikkei.

През август главният изпълнителен директор на конгломерата Масайоши Сон заяви, че сливането на стойност $26 милиарда "отнема по-дълго от очакваното", но е постигнат "значителен прогрес" след получаване на първоначално одобрение от щатския Департамент по правосъдието. "От първия ден ... основната стратегия бе да интегрираме T-Mobile и Sprint", които да се опълчат срещу двата лидера в Щатите: Verizon и AT&T.

Няколко щата обаче заведоха дело, което прати уж сигурната сделка в бездната на несигурността. Някои инвеститори и анализатори дори предупредиха, че Sprint, в която SoftBank има 84% дял, може и да не оцелее, ако сливането се провали. Или поне ще има нужна от сериозна финансова инжекция.

Щатите, включително Ню Йорк и Калифорния, твърдят, че сливането ще намали конкуренцията и ще навреди на потребителите. Решението на съда се очаква през февруари. Делото се концентрира върху това дали продажбата на някои от активите на Sprint на доставчика на сателитна телевизия Dish Network (странична сделка, която доведе до първоначалното одобрение) е достатъчна, за да създаде жизнеспособен четвърти конкурент на телеком пазара в САЩ.

SoftBank записа първа загуба от 14 години заради WeWork и Uber

SoftBank записа първа загуба от 14 години заради WeWork и Uber

Дружеството отчете оперативна загуба от 704 милиарда йени ($6,46 милиарда) през трите месеца до края на септември

Ако съдът реши, че това не е така, сделката ще бъде блокирана. Това ще генерира още лоши новини за акционерите на SoftBank и ще допринесе за нов епизод на несигурност относно стратегията на Сон.

От представянето на неговия Vision Fund преди три години, Сон е зает да превърне SoftBank от телеком група в инвестиционна компания, концентрирана върху технологични стартъпи и изкуствен интелект.

Но Sprint остава ценна за SoftBank, защото е сред няколкото по-големи активи, заедно с Alibaba и японския мобилен оператор SoftBank Corp., които се търгуват на борсата. Като публични дружества, те могат да бъдат продадени по-лесно от частните активи във Vision Fund.

Стратегията на Vision Fund да генерира печалба, като качва инвестициите си на борсата, получи тежък удар наскоро заради неслучилото се IPO на WeWork. В крайна сметка японският конгломерат трябваше да приеме значително намаляване на оценката на компанията, както и да налее нови $9,5 милиарда.

Блокиране на сливането между Sprint и T-Mobile и евентуална последваща финансова инжекция ще предизвика нежелани сравнение със спасителния пакет за WeWork.

Добрият вариант е одобрение на сливането, което ще създаде третият най-голям мобилен оператор в САЩ, който ще може да инвестира в 5G мрежа. Синергията ще доведе до увеличаване на пазарната оценка с $13 милаирда до $101 милиарда, според оценки на анализатори.

SoftBank след това може да продаде дела си от 27% в обединената компания - или да ползва акциите, за да изтегли нови заеми.

Блокиране на сделката обаче ще бъде проблем. Sprint има $40 милиарда дълг и остава на четвърта позиция на пазара в САЩ. Растат въпросите дали тя може да оцелее като самостоятелна компания.

SoftBank плати за компанията $21,6 милиарда през 2013 г., а стратегията за съживяването ѝ бе неуспешна, въпреки агресивна ценова политика. Сега делът от 84% струва около $17 милиарда.

SoftBank няма търпение да се отърве от Sprint

SoftBank няма търпение да се отърве от Sprint

Сливането с T-Mobile USA е сигурно, според Масайоши Сон