Основателят на SoftBank Group Масайоши Сон няма търпение да си "измие ръцете" от американския мобилен оператор Sprint, пише Bloomberg.

В следващия финансов отчет SoftBank вече няма да включва американския оператор, очаквайки успешното сливане с T-Mobile USA, въпреки въпросителните около приключването на сделката. Промяната в счетоводството на SoftBank ще рефлектира положително върху дълга на конгломерата.

Сон е нетърпелив да остави сагата със Sprint в миналото. По този начин японецът, който през 2012 година плати 21,6 милиарда долара за мажоритарен дял в Sprint, ще отърве SoftBank от тежестта на телекомуникационната компания, която има дълг от 47 милиарда долара.

Сон неведнъж се е оплаквал, че инвеститорите неправилно преценяват реалната стойност на неговата компания. Сега той по-успешно ще може да наложи SoftBank като инвестиционен гигант в сферата на технологиите, което ще му позволи да се съсредоточи върху дейността на двата Vision фонда - първият с капитал от 100 милиарда долара, а вторият с капитал от 108 милиарда долара.

"От години инвеститорите се фокусират върху непосредствените предизвикателства в Sprint, пренебрегвайки дългосрочния потенциал на технологичните инвестиции на Сон." На това мнение е анализаторът от Jefferies Group Атул Гоял.

Изключването на телекома от консолидирания резултат ще намали задлъжнялостта на конгломерата с около 29 процента. Освен това годишният разход за лихви ще се свие наполовина, посочи още милиардерът. "Все още съществува възпрепятстващия имидж на SoftBank като телекомуникационна компания, натоварена с дългове, а това е доста различно от истината", обяснява Сон.

Щатски прокурори искат да блокират сделката за сливането на T-Mobile и Sprint

Щатски прокурори искат да блокират сделката за сливането на T-Mobile и Sprint

Според тях тя ще навреди на конкуренцията и ще доведе до по-лоши и скъпи услуги

Макар Сон да е уверен, че сделката ще бъде одобрена, сливането е изправена пред редица антимонополни дела в над 10 щата, включително Калифорния, Ню Йорк и Тексас. Милиардерът обаче разчита на вече дадените одобрения от Министерство на правосъдието, Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ и Федералната комисия по комуникации. "Не е имало случай в историята, в който да имаш тези три одобрения и сделката да не е била осъществена", казва той.

Японецът призна още, че покупката на Sprint е била провал, след като телекомът излезе на печалба само един път през последните пет години.

Преди малко повече от седмица Сон обясни, че SoftBank разкрива втори Vision фонд, в който японската компания ще участва с 38 милиарда долара и в който капитал се очаква да участват гиганти като Apple, Microsoft, Foxconn Technology Group и суверенният държавен фонд на Казахстан. Coн имa и шиpoĸa пoдĸpeпa oт япoнcĸи финaнcoви инcтитyции, ĸaтo ceдeм вeчe ca пoдпиcaли пpeдвapитeлен меморандум зa yчacтиe. Фондът няма да разчита на пари от Саудитска Арабия.

"Сливането на of Sprint и T-Mobile и откриването на втория Vision фонд са страхотни етапи за SoftBank. Единственият път оттук е напред", категоричен е Сон.

В сряда SoftBank отчете печалба за първото си фискално тримесечие, която надмина най-високата оценка на анализаторите, благодарение на печалбите от оценките на направените от Vision фонда инвестиции, като Slack Technologies, която стана публична през месец юни, хотелската верига OYO Rooms и приложението за доставка на храна DoorDash. Те обаче бяха компенсирани от спад от 195,3 милиарда йени в оценката на няколко компании, в които гигантът притежава дял, включително Uber. Така оперативната печалба за трите месеца до края на юни падна с 3,7 процента до 688,8 милиарда йени ($6,5 милиарда), но все пак надхвърли средната прогноза на анализаторите от 345,3 милиарда йени.

SoftBank изтъква още, че Vision фондът притежава 81 инвестиции, възлизащи на стойност около 66,3 милиарда долара.

SoftBank създава втори Vision фонд с капитал над $100 милиарда

SoftBank създава втори Vision фонд с капитал над $100 милиарда

Саудитска Арабия остава извън него