Основателят на SoftBank Group Corp. Масайоши Сон представи втори огромен фонд за инвестиции в технологии, затвърждавайки позицията си като най-влиятелния инвеститор в индустрията. Японският конгломерат има за цел да събере общо 108 милиарда долара за втори Vision фонд, като така той ще бъде по-голям дори и от първия.

Японският конгломерат иска да набере общо $108 милиарда, което ще направи новият фонд по-голям и от първия. Има и друг разлика: Саудитска Арабия, която бе най-големият инвеститор във Vision с $45 милиарда, сега липсва. Вместо това самата SoftBank ще вложи цели $38 милиарда. Към него ще бъдат привлечени и гиганти като Apple, Microsoft, Foxconn и суверенният фонд на Казахстан.

Сон има и широка подкрепа от японски финансови институции, като седем вече са подписали предварително споразумение за участие.

SoftBank прави най-големият дебют на фондовия пазар в края на годината

В търсене на $21 милиарда: Най-големият дебют на фондовия пазар от 2014 година идва

Датата е 19 декември

Директорът на SoftBank се стреми да създава нови масивни фондове на всеки 2 или 3 години, като целта му е да се възползва от възможностите, които най-новите и съвременни технологии предлагат като инвестиции в изкуствения интелект и автономното шофиране.

През месец юни тази година SoftBank съобщи, че първият Vision фонд е имал 62% възвръщаемост, правейки 71 инвестиции на обща стойност от 64.2 милиарда долара.

"Не мислих, че ще е възможно да бъдат събрани 100 милиарда долара без парите от Саудитска Арабия, но изглежда, че това е възможно", каза Крис Лейн, който е анализатор в Sanford C. Bernstein & Co.

Саудитска Арабия и принц Мохамед бин Салман миналата година се озоваха в епицентъра на международен скандал, след убийството на журналиста Джамал Кашоги в посолството на страната в Истанбул.

Саудитските PIF и Mubadala Investment Co. са ключови партньори в първия Vision фонд и решенията за бъдещите инвестиции все още зависят от тях, посочи говорителят на SoftBank Дайсука Саватаке.

Първият фонд беше обявен през месец октомври 2016 година и стартира 7 месеца по-късно. Саудитска арабия е най-големия инвеститор във фонда с принос от 45 милиарда долара. След страната беше SoftBank с 28 милиарда долара, а след тях Mubadala с 15 милиарда долара.

Основателят на най-големият фонд за рисков капитал загубил $130 милиона заради bitcoin

Основателят на най-големият фонд за рисков капитал загубил $130 милиона заради bitcoin

Богатството му е $19 милиарда и едва ли е усетил загубата