След неуспешната инвестиционна стратегия на Vision Fund, който е под шапката на SoftBank, японската финансова институция е инвестирала 2,5 млрд. долара от собствените си средства, за да открие нов фонд, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници. В рамките на следващите две години банката да изгради ново портфолио, което да върне доверието на инвеститорите.

Целта на SoftBank е да набере средства в размер на 108 млрд. долара за своя втори Vision Fund, като самата тя ще осигури 38 млрд. долара за тази цел. Но пред Масайоши Сон има един проблем. Както самият главен изпълнителен директор на компанията посочи преди две седмици, официалният старт на новия проект беше отложен, тъй като инвеститорите са скептично настроени заради първия Vision Fund, който има капитал на стойност 100 млрд. долара.

Печалбата на SoftBank се срина с почти 100%

Печалбата на SoftBank се срина с почти 100%

Двигател на това, очаквано, е инвестиционното поделение на институцията - Vision Fund

Откакто беше основан преди три години, фондът похарчи 80 млрд. долара основно за придобиване на акции на технологични стартъпи. От първоначалния капитал, 60 млрд. долара са осигурени от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска арабия и от фонда Mubadala от Абу Даби, които не е ясно дали ще станат част и от втория Vision Fund.

Сред акциите, които бяха включени в портфолиото на компанията, бяха WeWork и Uber. Това доведе до нарастването на техните цени, които обаче се обърнаха, когато стана ясно, че те са далеч от реализирането на доходността, която инвеститорите очакваха.

Затова SoftBank се видя принудена да спасява WeWork с капиталова инжекция на стойност 10 млрд. долара, а в крайна сметка от първото си набиране на капитал Vision Fund реализираха печалба на стойност 9,5 млрд. долара към декември 2019 г., което представлява доходност от 9,5%. За същия период S&P 500 нарасна с 25%.

SoftBank ще налее $5 милиарда в WeWork

SoftBank ще налее $5 милиарда в WeWork

Но няма да поема контрола над компанията

От октомври досега SoftBank е инвестирала в акциите на американската фармацевтична компания Alto Pharmacy и индийската компания за очила Lenskart, а сделките с още няколко компании вече се подготвят, коментира директорът на финансовата институция Раджеев Мисра, който е и част от управлението на Vision Fund.