От Facebook съобщиха, че близо 100 софтуерни разработчици може да са получили неправомерен достъп до потребителските данни в платформата, включително имена и профилни снимки от конкретни групи, пише CNBC.

Наскоро от социалната мрежа са открили, че някои приложения все още дават възможност за вход до този тип потребителска информация, въпреки направените промени през април 2018 г., целящи да предотвратят това. От компанията казват, че са премахнали този тип достъп за 100 от партньорите си, разработчици на софтуер. Оказва се обаче, че поне 11 фирми са могли да видят данните за последните 60 дни, като явно са имали старото ниво на достъп за по-дълго време.

"Въпреки че не сме попадали на доказателства за злоупотреба, ще ги помолим да изтрият всички данни на членовете от групите, които може да са запазили и ще извършим одити, за да потвърдим, че това е направено", казват от компанията.

Facebook ще плати глобата, наложена във Великобритания заради Cambridge Analytica

Facebook ще плати глобата, наложена във Великобритания заради Cambridge Analytica

Санкцията е в размер на £500 000

От Facebook не казват колко потребители може да са засегнати.

Компанията ограничи достъпа за разработчици на софтуер до данните на потребители си, след скандала с консултантската фирма Cambridge Analytica от март 2018 г. Тя беше получила неправомерен достъп до данните на 87 млн. души в платформата, като се предполага, че така е насочвала определени политически послания и е повлияла на изборните резултати за президент на САЩ през 2016 г.

През септември от Facebook заявиха, че са спрели десетки хиляди приложения в резултат на разследването на екосистемата за разработчици на софтуер. През юли от компанията се съгласяват да платят 5 млрд. долара в рамките на споразумението с Федералната търговска комисия, след като започват разследвания срещу тях заради скандала.

Разследванията срещу Facebook удариха акциите на компанията

Разследванията срещу Facebook удариха акциите на компанията

Те изгубиха почти 4% от стойността си до 182,34 долара за акция