След няколко ужасни месеца за бизнеса на Tesla в Китай, автомобилната компания на Илон Мъск отбелязва рязко възстановяване на продажбите през юни на най-важния международен пазар.

Ръстът идва, след като втората по големина икономика в света започна да облекчава ограниченията, свързани с Covid-19, след месеци на блокиране в големите градове и докато полага усилия да стимулира продажбите на автомобили, за да подкрепи растежа, съобщава CNN Business.

Американският производител на електрически автомобили е продал около 78 000 автомобила, произведени в Шанхай миналия месец, което е ръст от 142% спрямо май, според предварителните оценки, публикувани от Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

Продажбите през юни са се увеличили със 135% спрямо предходната година, добавят от CPCA.

Защо новите фабрики на Tesla в Германия и САЩ губят милиарди

Защо новите фабрики на Tesla в Германия и САЩ губят милиарди

Илон Мъск заяви, че основната причина е кризата в глобалната верига за доставки

BYD - китайският производител на електромобили, подкрепян от Уорън Бъфет, изостава пред Tesla с 69 544 продадени напълно електрически превозни средства миналия месец, според изявление на компанията по-рано тази седмица.

Продажбите на Tesla на произведени в Китай автомобили бяха силни в началото на тази година, поставяйки производителя на първо място сред изцяло електрическите марки. Компанията достави 65 814 автомобила от фабриката си в Шанхай през март, като повечето от тях бяха продадени на китайския пазар.

Този брой е нараснал с 85% спрямо предходната година. Това обаче беше преди властите да затворят Шанхай за два месеца, за да овладеят най-тежкото огнище на Covid-19 в града. Фабриката на Tesla в Шанхай беше затворена за няколко седмици през април.

Междувременно китайската BYD избяга от масовите локдауни в страната. През април компанията доминира на местния пазар, продавайки рекордните 106 000 нови електромобила (NEV), което беше над 300% повече от година по-рано. Сред тях 54% са напълно електрически, а останалите са plug-in хибриди.

През май продажбите на NEV на BYD продължиха да нарастват, достигайки над 114 000 бройки. Анализаторите приписват устойчивостта на продажбите на компанията на нейната "вертикално интегрирана верига за доставки".

Бизнес моделът направи BYD по-малко уязвима от прекъсвания във веригата за доставки по време на блокировките, докато конкурентите трябваше да намалят производството поради недостиг на чипове и батерии.

Съдят Tesla заради масови уволнения

Съдят Tesla заради масови уволнения

Илон Мъск заяви, че автомобилната компания трябва да освободи около 10 процента от служителите си

Според първоначалните оценки на CPCA от тази сряда, продажбите на леки автомобили са скочили с 22% през юни спрямо предходната година, обръщайки спада от 17% през май. Tesla също ускори производството в своя завод в Шанхай. Така че, новините за сектора към момента са обнадеждаващи.