Бивши служители на автомобилната компания Tesla са завели съдебно дело срещу компанията, предава Reuters. Те твърдят, че решението на производителя на електрически автомобили за "масови уволнения" нарушава федералните закони, тъй като компанията не ги е уведомила предварително за предстоящите съкращения.

Наскоро милиардерът Илон Мъск заяви, че автомобилната компания трябва да освободи около 10 процента от служителите си, за да се справи с настоящите пазарни условия.

Делото е заведено в Тексас от двама служители, който твърдят, че са били уволнени от завода на Tesla в Спаркс, Невада, този юни. Според съдебните документи в същия завод са били освободени още над 500 служители.

САЩ обмислят да изтеглят от пазара всички автомобили на Tesla с автопилот

САЩ обмислят да изтеглят от пазара всички автомобили на Tesla с автопилот

От компанията на Илон Мъск винаги са подчертавали, че автопилотът е само асистираща система, но шофьорът е този, който носи отговорност за управлението на колата

Бившите служители твърдят, че компанията не е спазила федералното законодателство по отношение на масовите уволнения, според което е необходимо да ги уведоми за своите намерения в 60-дневен срок.

Те искат делото да получи статут на масов иск от страна на всички бивши служители на Tesla в САЩ, които са били освободени от работа през май или юни без предварително уведомление.

Съдебното дело е заведено от Джон Линч и Дакстън Хартсфийлд, които са били уволнени на 10 и 15 юни.