Двeте нови автомобилни фабрики на Tesla в Тексас и Берлин са на загуба от милиарди долари, защото прекъсванията във веригата за доставки и предизвикателствата при производството на батерийни клетки ограничават способността на компанията да увеличава произведената продукция. Това заяви Илон Мъск, цитиран от Reuters.

Заводите, които бяха открити в Германия и САЩ по-рано тази година, са "огромни пещи за пари", коментира главният изпълнителен директор на Tesla в интервю за клуба на собствениците на Tesla - Tesla Owners of Silicon Valley.

През последните месеци Tesla се сблъска с няколко предизвикателства, включително по-високи разходи за доставчици и логистика на фона на рязко ускоряващата се инфлация. Правителствените ограничения заради COVID-19 в Китай също ограничиха производството в най-големия по обем завод на компанията в Шанхай.

Съдят Tesla заради масови уволнения

Съдят Tesla заради масови уволнения

Илон Мъск заяви, че автомобилната компания трябва да освободи около 10 процента от служителите си

Тази пролет Tesla започна да доставя и компактни спортни автомобили Model Y, произведени в най-новите ѝ заводи, но по думите на Мъск увеличаването на производството в тези предприятия се оказва трудно. Основната пречка са доставките на батерии.

Tesla планира да спре по-голямата част от производството в завода си в Шанхай през първите две седмици на юли, за да работи по надграждане на обекта и да увеличи производството си.

По думите на Мъск фабриката в Берлин е в "малко по-добра позиция от тази в Тексас", защото е започнала да използва традиционните батерии 2170, произведени там.

"Последните две години бяха абсолютен кошмар от прекъсвания във веригата за доставки и все още не сме излезли от него", поясни Илон Мъск.

Голяма грижа на Tesla е това как да поддържа заводите работещи, за да плаща на хората и да не фалира, допълни милиардерът.

Припомняме, че преди няколко месеца Tesla започна производството във фабриките в Германия и Тексас, като и двете имат решаващо значение за развитието на водещия производител на електрически автомобили.

САЩ обмислят да изтеглят от пазара всички автомобили на Tesla с автопилот

САЩ обмислят да изтеглят от пазара всички автомобили на Tesla с автопилот

От компанията на Илон Мъск винаги са подчертавали, че автопилотът е само асистираща система, но шофьорът е този, който носи отговорност за управлението на колата