Турската компания Turkish Airlines ще премести 47 300 тона оборудване или над 10 000 съоръжения от летище "Ататюрк" на новото летище "Истанбул" - мегапроектът на южната ни съседка, който трябва да се превърне в най-големият летищен хъб в света. От дружеството посочват, че товарът се равнява на този за 5000 камиона.

"Разстоянието, което ще изминат товарните платформите през тези 45 часа, е около 400 000 км. Това е равно на 10 обиколки на Земята. По време на мащабната операция ще работят над 1800 души", обясняват в официално съобщение от Turkish Airlines.

След първия етап на преместването на компанията на новото летище в Истанбул сегашната акция ще бъде финалната фаза от процеса. Преместването сега ще отнеме 45 часа, като трябва да приключи вечерта на 6 април.

Двете аерогари в града ще бъдат затворени за пътнически полети за 12 часа.

"Ние провеждаме най-голямата транспортна операция в историята на авиацията. Мащабът на преместването от Летище Ататюрк, нашият дом по време на възхода ни в глобалната авиация, към новия ни такъв - Летище Истанбул, е толкова голям, че общата площ на оборудването, което транспортираме, би обхванало 33 футболни игрища", посочва председателят на борда на директорите на авиокомпанията Илкер Айджъ.

Turkish Airlines разполага с 336 пътнически и товарни самолета и извършва полети до 306 дестинации по света.

В края на октомври новото летище в Истанбул беше официално открито. Инвестициите в него бяха в размер на 10,5 милиарда евро, като целта е то да превърне града в хъб за свързване на Европа, Азия и Африка.

Проектът трябва да бъде напълно завършен през 2028 година, като тогава броят на пътниците се очаква да достигне 200 милиона на годишна база. Така аерогарата трябва да изпревари най-натовареното летище в света - Hartsfield-Jackson в Атланта.

Площта на летището в Истанбул е 76 милиона квадратни метра, като то има 4 терминала, 6 писти и перони за 500 самолета. Там ще бъдат наети 225 000 души.

Ердоган открива един от мегапроектите си: Летището за €10 милиарда, което ще стане най-голямото в света (СНИМКИ)

Ердоган открива един от мегапроектите си: Летището за €10 милиарда, което ще стане най-голямото в света (СНИМКИ)

До 2028-а то ще обслужва по 200 милиона пътници на година