Uber Technologies успя да спечели делото, в което оспорваше отнемането на лиценза ѝ в Лондон. Така компанията за споделени пътувания успя да си осигури, поне засега, продължаване на дейността в един от най-големите ѝ пазари извън САЩ, пише The Wall Street Journal.

Решението е стъпка напред в опита на компаниите да подобри отношенията си с регулаторите след години на проблеми с Лондон и навсякъде по света. Под управлението на съоснователя и бивш главен изпълнителен директор Травис Каланик, който подаде оставка през 2017 г. и напусна борда в края на миналата година, Uber постоянно изпробваше търпението на регулаторите и границите на законите в пазарите, в които навлизаше, с цел по-бърз растеж.

След излизане на новината акциите на компанията подскочиха с до 6%.

През ноември 2019 г. регулаторите в британската столица отказаха да подновят лиценза на Uber, след като стана ясно, че неоторизирани шофьори са возели пътници. Компанията заяви тогава, че е поправила проблема, но властите в Лондон заявиха, че искат да се уверят, че няма други софтуерни проблеми. Uber обжалва и ѝ бе позволено да продължи да работи до излизане на решението.

В понеделник съд в Лондон реши, че Uber е спазила изискванията. В изявление компанията посочва, че получава 18-месечен лиценз.

Лондон е един от най-големите и важни пазари за Uber по света. Както и в други части на света, компанията бе посрещната негативно от таксиметровите компании. В британската столица тя има 45 хил. лицензирани шофьора и 3,5 млн. пътници.