UniCredit е на път да постигне споразумение с американските власти по обвинението, че банката е предоставила услуги за клиъринг на долари на ирански клиенти в нарушение на американските санкции. Сделката ще струва на италианския кредитор около 900 милиона долара, но ще го спаси от наказателното преследване, информира Bloomberg.

Сумата по споразументието ще бъде една от най-големите по размер за нарушения на законите за санкции в САЩ, превишена само от споразумения, постигнати със Societe Generale, Commerzbank, HSBC и BNP Paribas.

Сред тях само BNP Paribas призна вината. Останалите влязоха в споразумения за отлагане.

Финализирането на сделката се очаква през следващите седмици. Тя ще приключи разследванията на UniCredit от Министерството на правосъдието на САЩ, Службата за контрол на външните активи на Министерството на финансите, Федералния резерв, офиса на окръжния прокурор на Манхатън и Министерството на финансовите услуги на Ню Йорк.

Германското звено на UniCredit, HypoVereinsbank, бе призовано през март 2011 г. от офиса на окръжния прокурор в Ню Йорк заради информация за транзакции към някои ирански дружества, които са обект на санкции в САЩ. Кредиторът е заделил 741 милиона евро (831 милиона долара) от провизии и такси за уреждане на обвиненията през третото тримесечие. Допълнителни средства са осигурени от HVB през първото полугодие, според финансовия отчет на звеното.

UniCredit отказва да оповестява общия размер на провизиите, свързани със санкциите. Очаква се провизиите на банката за сетълмент да покрият изцяло глобата, казва източник, запознат с въпроса.

Най-голямата италианска банка, UniCredit е една от няколкото европейски финансови институции, които уреждат дела по предполагаеми нарушения на санкции. Петнадесет европейски банки са платили повече от 18,5 млрд. долара през последните 15 години за нарушаване на санкции, наложени от САЩ за някои страни, особено за Иран. Глобата за BNP Paribas от 8,97 милиарда долара през 2014 г. Е най-голямата до сега.

Standard също може да е близо до постигане на споразумение по обвинения, че е нарушила санкциите за Иран.

Споразумението на UniCredit ще бъде второ от италианска банка. Intesa Sanpaolo, втората по големина банка в страната, се съгласи да плати 235 млн. долара през декември 2016 г., за да разреши делото по обвиненията на регулатора в Ню Йорк, че през последните десетилетия нарушава контрола върху изпирането на пари.