Вече над две години правителства по целия цвят купуват ваксини срещу covid. Само в САЩ за този период покупките включват над 500 милиона дози от фармацевтичната компания Pfizer. Първите 100 милиона струват около 20 долара на доза, благодарение на споразумение, в което правителството на САЩ инвестира 1,95 милиарда долара в производството на ваксини. Останалите дози бяха закупени за около 30 долара всяка. 

Сега Pfizer възнамерява да продава ваксината срещу covid, предлагана на пазара в САЩ под марката Comirnaty, за от 110 до 130 долара на доза през 2023-та година.

Цената е впечатляваща, защото това е около четири пъти над текущата продажна цена и 100 пъти над очакваните разходи за производство на ваксината.

Според The ​​People"s Vaccine Alliance - коалиция от над 100 организации, работещи за премахване на неравенството в достъпа до ваксините, производството на флакон с ваксина струва около 1,18 долара. Pfizer харчи по-малко от 1,20 долара за производството на всяка доза ваксина. Тази оценка е направена от анализ, извършен от международната организация с нестопанска цел Oxfam, въз основа на данни от защитата на потребителите Public Citizen и Imperial College, Лондон, цитирани от Quartz.

Pfizer не е оспорва оценката, което би означавало, че цената за 2023 г. ще е с надценка от 10 000% над производствените разходи, но компанията даде обяснение за скока на цената.

Според Pfizer разходите за производство и разпространение на ваксината срещу COVID-19 ще се увеличат. Тези разходи включват разпространение чрез множество канали, както и производство на дозите в единични флакони, което може да бъде до три пъти по-скъпо и да доведе до по-високи транспортни разходи.