Да напуснете работа понякога е трудно. Още по-трудно е, когато трябва да се изправите очи в очи с шефа си. Точно тук се намесва и стартъпът с тематичното име Exit ("Изход"). Японската компания изглежда е решила да се възползва от затруднението и неудобството, което някои хора изпитват в ситуация, в която "късат" с шефа си. Срещу 20 000 японски йени, или 144 долара, японският стартъп ви предлага решението - да напусне работата ви вместо вас.

Историята на Exit започва през 2017 г., когато съоснователят Тошиюки Ниино се опитва да напусне работа, от която не е доволен. "Когато се опиташ да се напуснеш, те карат да се чувстваш виновен", каза той пред Al Jazeera.

"Опитват се да те накарат да се чувстваш виновен, че си напуснал работата си за по-малко от три години та, а аз имах много затруднения на работното си място", коментира той.

Така Ниино и приятелят му от детството Юичиро Оказаки създават компанията, която получава около 10 000 запитвания всяка година.

Повечето от клиентите на Niino са мъже на около 20 години. Според собствениците на стартъпа има две основни причини, които карат хората да се обръщат към услугите им: страхуват се от шефа си и не могат да кажат, че искат да напуснат. Измъчва ги и чувство за вина,което имат, защото напускат компанията.

Над 81 000 часа от живота си прекарваме в работа. В кои региони в света хората са най-неудовлетворени?

Над 81 000 часа от живота си прекарваме в работа. В кои региони в света хората са най-неудовлетворени?

41% от служителите в световен мащаб признават са изпитвали стрес по време на работа

Въпреки, че може да изглеждат като малко странни причини, поне по напите ширини, то в Япония е нещо често срещано. Японската култура е с дълбоко вкоренени практики за работа през целия живот и концепцията за "кароши", или работа до смърт. Там се гледа на успеха като на дългосрочен ангажимент, каза съоснователят пред изданието.

"Изглежда, че ако се откажеш от работата си, това е като грях", обяснява той.