81 396 часа - общо взето толкова време прекарваме в работа през живота си. Единственото нещо, за което отделяме повече време е сънят.

Щом прекарваме толкова голяма част от живота си на работа, е нормално да се запитаме дали сме удовлетворени от животът на работа? Според по-голямата част от работната сила в света казват, че не са удовлетворени от живота си по време на работа. Цели 19% казват, че дори са нещастни. Това се казва в докладът State of the Global Workplace: 2022 на Gallup.

Идеята, че "работата е гадна" цари навсякъде. Да си неудовлетворен от работното си място обаче може да доведе са доста сериозни състояния. Ако човек е нещастен в работата си, то това може да му донесе повече страдание, отколкото безработицата.

В едно от най-мащабните проучвания за причините за т.нар. бърнаут, Gallup установява, че за това състояние най-много допринасят непосилното натоварване, неясната комуникация от страна на мениджърите, липса на подкрепа от страна на мениджърите и неоправдания натиск във времето.

Решението е просто: по-добри лидери на работното място. Мениджърите трябва да бъдат по-добри слушатели, учители и сътрудници. Добрите мениджъри помагат на колегите си да учат и да растат, признават успехите им. В такива среди работата е по-ефективна, се казва в проучването. За 79% от работниците този вид работна среда може да изглежда като несбъдната мечта, но за 21%, това е реалност. Те също имат дни със стрес и тревога, но това не е постоянно състояние.

Gallup изчислява, че недостатъчната ангажираност на служителите по време на работа струва на световната икономика 7,8 трилиона щатски долара и представлява 11% от световния БВП.

Какво друго показва анализът на Gallup сред 112 312 бизнеси в 96 страни?

 • 21% от служителите са ангажирани изцяло с работата си в работното си време
 • 41% от служителите признават, че са изпитвали стрес по време на работа

Всъщност през 2020 г. служителите, които са изпитвали стрес, свързан с работното място, в световен мащаб достигна най-високото си ниво. През 2021 г. този процент е още по-висок. Неизбежно стресът, който работниците чувстват, оказва влияние върху работното място.

 • Европа и Южна Азия бяха особено засегнати през 2021 г. от вълните на COVID-19. Само 11% от служителите в Южна Азия са били удовлетворени от работата си - най-ниското регионално благосъстояние в света.
 • Пазарът на труда показа забележително възстановяване в САЩ и Канада, но не и другаде. 45% от служителите казват, че сега е добър момент за намиране на работа.
 • САЩ и Канада са най-добрите регионите в света за един служител според проучването.
Имаме нужда от 10-20 хиляди квалифицирани служители годишно

Имаме нужда от 10-20 хиляди квалифицирани служители годишно

Това заявява Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации

Ето някои изводи за работната сила в Европа:

 1. В Европа се отчита най-нисък регионален процент на ангажирани служители (14%).
 2. 37% от работната сила в Европа изпитва тревоги ежедневно, а 39% са под стрес постоянно
 3. На въпрос дали корупцията е широко разпространена в предприятията, и в държавата, цели 60% отговарят положително. Интересно е, че това е вторият най-нисък процент по региони в световен мащаб.
 4. 44% смятат, че в момента има добри шансове да си намерят работа.
 5. В Европа е вторият най-нисък регионален процент на служителите, които казват, че има вероятност да се преместят през следващите 12 месеца - 14%.

Що се отнася до България:

 • 21% от служителите у нас казват, че са ангажирани в работата си
 • Сред 38-те държави в Европа, включени в изследването, сме на предпоследно място по удовлетвореност в живота. Само Кипър ни изпреварва по този показател.
 • 29% казват, че изпитват тревожност ежедневно, 34% казват, че под стрес по време на работа
 • Цели 44% от работната сила у нас смята, че е добър момент за намиране на работа