Американската инвестиционна компания BlackRock Inc., която е най-голямата в света по размер на управляваните активи, купува фонда за преки инвестиции Global Infrastructure Partners (GIP) за 12,5 млрд. долара.

Както се казва в съобщението на BlackRock, компанията ще плати сделката в брой в размер на 3 милиарда долара плюс 12 милиона собствени акции. Стойността на този пакет акции при затваряне на пазара в края на миналата седмица беше 9,5 млрд. долара.

BlackRock планира да привлече заемни средства за финансиране на паричния компонент на сделката.

Фондът GIP, която е специализиран в инфраструктурни инвестиции, управлява активи на обща стойност повече от 100 млрд. долара. В инвестиционния портфейл на GIP влизат над 40 компании, чиито общи годишни приходи надхвърлят 75 млрд. долара.

От BlackRock очакват, че сегментът на инфраструктурните инвестиции, чийто обем понастоящем се оценява на около $1 трилион, ще бъде един от най-бързо развиващите се пазари на частни инвестиции през следващите години.

Страните - BlackRock Inc. и GIP - планират да приключат изцяло сделката през третото тримесечие на 2024 година.

Шефът на BlackRock: Повечето крипто компании ще фалират

Шефът на BlackRock: Повечето крипто компании ще фалират

Анализатори вече поставят под въпрос бъдещето на дигиталните активи

Освен това, в отделно съобщение от BlackRock информират, че нетната печалба на компанията за четвъртото тримесечие на 2023 г. е нараснала с 9% до 1,375 милиарда долара, в сравнение с 1,259 милиарда долара през същия период на предходната година. Печалбата на акция се е увеличила до 9,15 долара, от 8,29 долара.

Приходите на BlackRock за четвъртото тримесечие на 2023 г. на годишна база са нараснали със 7%, до 4,63 милиарда долара.

Обемът на активите под управление на най-голямата в света инвестиционна компания в края на 2023 г. възлиза на 10,009 трилиона долара, при 8,594 трилиона долара година по-рано.

Акциите на BlackRock са повишили стойността си с 5% през последните 12 месеца.

5 тенденции в света, които могат да променят радикално инвестиционните нагласи

5 тенденции в света, които могат да променят радикално инвестиционните нагласи

Една от тях е изкуственият интелект, смятат от най-големия в света фонд мениджър на финансови актови BlackRock