Двата най-големи производители на самолети в света - Boeing и Airbus, призоваха правителството на САЩ да отложи пускането на нови 5G клетъчни услуги следващия месец, съобщават американските медии. От компаниите се позовавават на "огромно отрицателно въздействие върху авиационната индустрия".

В съвместно писмо до министъра на транспорта на САЩ - Пийт Бутигиг, шефовете на двата гиганта предупреждават, че "5G може да повлияе неблагоприятно върху способността на самолетите да работят безопасно".

Американците ще изхарчат над $60 милиарда за 5G смартфони до края на годината

Американците ще изхарчат над $60 милиарда за 5G смартфони до края на годината

Това са 12% от парите, които ще бъдат похарчени за техника

В писмото се цитира проучване на търговската група Airlines for America, което е установило, че ако правилата на Федералната авиационна администрация (FAA) за 5G са били в сила през 2019 г., около 345 000 пътнически полета и 5 400 товарни полета щяха да бъдат изправени пред закъснения, отклонения или отмяна.

Съгласно ново правило, обявено от FAA по-рано този месец, на пилотите е забранено да използват автоматично кацане и други определени полетни системи на ниски височини, където 5G безжичните сигнали могат да попречат на бордовите инструменти, които измерват разстоянието на самолета до земята.

Новото правило идва, зящото американските телекомуникационни гиганти AT&T и Verizon трябва да внедрят 5G услуги на 5 януари. Миналата седмица главният изпълнителен директор на United Airlines - Скот Кърби, заяви, че директивите на FAA за 5G ще забранят използването на радиоизмерители на височината на около 40 от най-големите летища в Америка.

Живот като на кино: Как 5G ще превърне научната фантастика в реалност

Живот като на кино: Как 5G ще превърне научната фантастика в реалност

Самоуправляващи се автомобили, 3D холограмни разговори и още много