Властите в САЩ преустановиха запорирането на заплати, данъчни облекчения и социални плащания към хора, които не обслужват потребителските си заеми, предаде Politico. Това е част от мерките в страната за осигуряване на повече ликвидност на домакинствата, които сега са изправени пред икономическите последици от пандемията от коронавирус и от мерките срещу нея.

Освен че от местното министерство на здравеопазването преустановяват събирането на задълженията, а същото важи и за частните колекторски фирми. Засега не е известно с каква продължителност ще бъде новата мярка, но се знае, че тя започва със задна дата - от 13 март, когато в САЩ беше въведено извънредно положение на федерално равнище.

Следващият голям шок на пазарите ще дойде от непоносимия корпоративен дълг

Следващият голям шок на пазарите ще дойде от непоносимия корпоративен дълг

Компаниите са все по-задлъжнели, а коронавирусът може и да им попречи да платят дълговете си

Като следващ ход се очаква властите да отпишат студентски кредити на стойност почти 10 млрд. долара, а решението също ще обхване неплатежоспособните бивши студенти, които не са обслужвали задълженията си за период от повече от година.

По-рано през седмицата демократите и републиканците се договориха за най-големия спасителен план в историята на САЩ, който е на стойност 2 трлн. долара. По-рано властите свалиха лихвата по студентските кредити до 0% и беше въведено облекчение за плащанията и гратисен период от осем месеца.