Air France-KLM е провела разговори с Alitalia за влизане в надпреварата за придобиване на закъсали италиански авиопревозвач. Посочени от правителството представители са се срещнали с мениджъри от френската компания в Париж миналата седмица, съобщават световните финансови медии.

Тъй като срокът са оферти приключи отдавна, това може да се случи чрез джойнт венчър с easyJet.

Излизането на Air France-KLM на сцената отбелязва пореден обрат в продължилата твърде дълго сага около съдбата на Alitalia. Италианската авиокомпания се срина миналата година, след като служителите ѝ останаха недоволни от условията на сделката, която щеше да позволи на дружеството да остане още малко на крака.

Фалиралата Alitalia получи лъч надежда за бъдещето си

Фалиралата Alitalia получи лъч надежда за бъдещето си

Американска компания дава до €400 милиона и обещава да запази авиопревозвача

Сега, под правителствен контрол, авиолинията се опитва да привлече потенциални купувачи, но засега явно не е успяла да намеи подходящ. Сред най-възможните нови собственици са Lufthansa и щатската Cerberus Capital Management. Ако Air France-KLM обедини сили с easyJet, картината ще се промени.

През 2008 г. френската компания вече направи един опит да придобие Alitalia, но планът бе провален от парламентарната опозиция в Италия. Официално, Air France-KLM коментират мъгливо възможната институция, оставяйки си вратичка за промяна на позицията - в която и да е посока.

Най-вероятно съдбата на Alitalia ще бъде решена след парламентарните избори в Италия, които ще се проведат на 4 март т.г.

Рим сложи Alitalia на тезгяха

Рим сложи Alitalia на тезгяха

Lufthansa, Norwegian Air и Air France-KLM нямат интерес, но спасение може да дойде от Катар