Наследниците на чешкия милиардер Петр Келнер, който през пролетта загина в катастрофа с хеликоптер, са напът да разберат дали ще успеят да осъществят неговата мечта - да направят част от неговата бизнес империя една от най-големите банкови групи в страната.

Акционерите на Moneta Money Bank ще гласуват във вторник за сделка, която ще даде контрола на финансовата институция в ръцете на холдинга PPF Group и за създаването на една от най-големите търговски банки в Чехия.

Преди две години компанията отново опита да придобие контрол върху банката, но тогава предложението ѝ беше отхвърлено. Сега отново има такава възможност, като вторият по големина акционер в банката, както и останалите инвеститори в нея смятат, че сега предложената цена не отразява скорошния пик в стойността на акциите на Moneta.

Как Петр Келнер стана милиардер и кой може да наследи най-богатия човек в Източна Европа?

Как Петр Келнер стана милиардер и кой може да наследи най-богатия човек в Източна Европа?

Бъдещето на фонда PPF, както и на активите му, изчислявани на милиарди, все още не е ясно

PPF, която притежава 30% от финансовата институция, настоява от своя страна, че сделката ще помогне за изграждането на силен играч на пазара, който да се конкурира по-успешно с водещите чуждестранни банки, като KBC и Societe Generale, пише Bloomberg.

Предложението на инвестиционната група предвижда Moneta да купи от PPF Air Bank срещу 25,9 милиарда крони или 1,2 милиарда долара. Идеята е сделката да бъде изплатена в нови акции, които ще дадат на групата мажоритарен дял в новата банкова група.

PPF иска да стане основен акционер в Moneta Money Bank

Собственикът на bTV и Telenor иска да създаде една от най-големите банкови групи в Чехия

Фондът PPF може да обедини две финансови институции в страната

Сделката беше обявена през март месец преди катастрофата, в която загина Петр Келнер.

У нас PPF управлява каналите на bTV, след като през миналата година получи разрешение да придобие медийната група Central European Media Enterprises (CME) в сделка за 2,1 милиард евро. Това се случи след като преди инвестиционната компания беше на финалната права да купи "Нова броудкастинг груп", но не получи разрешение за това от регулаторите у нас.

Под шапката на PPF влиза и телекомуникационната компания Telenor в България.