Чешкият милиардер Петр Келнер, който е собственик на Telenor на пазарите в Централна и Източна Европа, включително и у нас, както и на групата на bTV, е напът да стане основен акционер в една от водещите банки в Чехия.

Келнер има интерес да придобие част от Moneta Money Bank, като неговата инвестиционна група PPF е готова да плати 11,3 милиарда чешки крони или 515 милиона долара за акциите във финансовата институция.

Ако сделката бъде одобрена от централната банка в страната, най-богатият източноевропеец вече ще контролира над 28% от Moneta Money Bank, съобщава Bloomberg.

Според информацията целта на придобиването е PPF да обедини под една шапка банката със своята Air Bank и така да създаде една от най-големите банкови групи в Чехия. Това ще може да се случи, ако фондът стане собственик на въпросните акции, а след това успее да убеди останалите акционери за обединението с Air Bank.

С нетно богатство от 15,9 милиарда долара Петр Келнер е собственик на бизнеси в различни сектори - от телекомуникации, през производство и медии, до биотехнологии.

Келнер приключва сделката за bTV след седмица

Келнер приключва сделката за bTV след седмица

Инвестиционната му компания получи одобрение и от Европейската комисия, с което всички прегради отпаднаха

През миналата година PPF получи разрешение да придобие медийната група Central European Media Enterprises (CME) в сделка за 2,1 милиард евро. Част от нея са и каналите на bTV. Това се случи след като преди инвестиционната компания беше на финалната права да купи "Нова броудкастинг груп", но не получи разрешение за това от регулаторите у нас.

Под шапката на PPF влиза и телекомуникационната компания Telenor в България.