Американската компания Honeywell става собственик на LNG бизнеса на Air Products, съобщиха двете страни по сделката. Сумата, която ще бъде изплатена изцяло в брой, е 1,81 млрд. долара. Това е четвърто придобиване за индустриалния гигант само от началото на годината, отбеляза Ройтерс.

Подразделението, ангажирано с LNG бизнеса на Air Products, наброява малко под 500 служители и е сред водещите доставчици на решения в областта.

Румъния обмисля 10% дял в новия LNG терминал в Александропулис

Румъния обмисля 10% дял в новия LNG терминал в Александропулис

"Булгартранзгаз" е сред акционерите в него

Технологиите и оборудването за преработката на втечнен природен газ (LNG) ще допълни портфолиото на Honeywell и ще позволи на компанията да предложи на своите клиенти цялостни решения за постигането на енергийна трансформация на най-високо ниво, заявяват от дружеството.

По пътя към енергиен преход

По данни на индустрията, пазарът на втечнен природен газ се радва на четирикратен ръст в последните 20 години. В следващите 20 се очаква той да се удвои, като основен фактор за устойчивото му нарастване са ключови крайни клиенти като електроцентрали, дейта центрове и други.

"Докато светът се е съсредоточил да гради енергийна инфраструктура, базирана на ВЕИ, природният газ си остава ключов елемент за прехода към по-ниски емисии и достъпни цени", коментира председателят на УС и главен изпълнителен директор на Honeywell Вимал Капур.

Германия подписа 15-годишно споразумение за доставка на LNG с Абу Даби

Германия подписа 15-годишно споразумение за доставка на LNG с Абу Даби

Германската държавна компания Sefe подписа сделката с националната петролна компания на Абу Даби ADNOC

Това идва в потвърждение на факта, че откакто през юни 2023 г. той пое поста, Honeywell е насочила усилията си в три основни посоки — автоматизация, авиация и енергиен преход, припомня Ройтерс.

Honeywell е водещ световен доставчик на решения за автоматизация, управление и контрол на процеси, оборудване и тяхното последващо обслужване. Дружеството е на българския пазар от над 40 години, а негови клиенти с предприятия в областта на енергетиката, химическата, преработвателната и целулозната промишлености.