Френският концерн PSA Group и иранската компания SAIPA подписаха договор за създаването на съвместно предприятие с равни дялове, което ще произвежда и продава автомобили с марката Citroen.

През 2017 година Ситроен официално се завръща в Иран. Отначало автомобилите ще се внасят отвън. А от 2018 г. в разположения в град  Кашан завод на SAIPA стартира производството на три модела от тази марка, пише kolesa.ru.

Какви точно ще бъдат тези автомобили не се уточнява, известно е само, че моделите ще бъдат адаптирани към местния пазара.

Съгласно договора, в продължение на пет години PSA Group има намерение да инвестира в съвместното предприятие около 300 милиона евро. Освен това споразумението предвижда предоставяне на технологии от френската компания на иранската SAIPA. Така също в близките пет годни се планира откриването на 150 дилърски центрове на Citroen.

Както се отбелязва в съобщението на PSA Group, компанията SAIPA е исторически партньор на Citroen. Вторият по големина автомобилен производител в Иран се сътрудничи с френската марка от 1966 година.

По-рано стана известно, че  PSA Group е сключила договор за създаване на съвместно предприятие с друга иранска компания – Iran Khodro. В него ще бъдат вложени около 400 милиона евро. В заводи на Iran Khodro ще се произвеждат моделите Peugeot 208, Peugeot 2008 и Peugeot 301.