Българската банка за развитие (ББР) и Китайската банка за развитие (КБР) сключиха финансово споразумение на стойност 300 млн. евро, съобщиха от българската институция.

Договорът бе подписан от Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор и председател на УС на ББР и Чен Ю, комисар по международно сътрудничество за България на КБР в присъствието на посланика на Китайската народна република Н. Пр. Джан Хайджоу и зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова.

Средствата са част от договорения през юли заем от 1.5 млрд. евро, който ще бъде усвоен на траншове. Той бе подписан по време на Седмата годишна среща на правителствените ръководители от Китай и страните от Централна и Източна Европа през юли 2018 г., в рамките на която се състоя и първата среща на Междубанковата асоциация Китай - ЦИЕ, домакинствана от Българската банка за развитие.

Това е най-големият проект от финансовата инициатива на Китайската банка за развитие във формата "16+1", чрез която Китай ще предостави 2 млрд. евро на държавите от ЦИЕ, а близо 75% от тези средства са предвидени за България.

Този ресурс може да бъде под формата на двустранни заеми от КБР към ББР, както и да се използва за съвместно кредитиране, синдикирани заеми, проектно финансиране, участие във фондове за дялово финансиране, подкрепа на проекти от взаимен интерес и други проекти, договорени впоследствие между ББР и КБР, включително по инициативата "Един пояс, един път".

Над 8000 български компании са получили общо финансиране от €1,600 милиарда чрез ББР

Над 8000 български компании са получили общо финансиране от €1,600 милиарда чрез ББР

1000 от тях са стартиращи фирми