Световният петролно-газов гигант BP plc, предложил над $10 милиарда за активите на BHP Billiton в континентални шистови находища в САЩ, е начело в списъка на претендентите за тяхното придобиване.

Това съобщава Reuters, позовавайки се на свои осведомени източници.

Намеренията на BP говорят за това, че компанията прави голям залог върху производството на петрол и природен газ в САЩ в условията на растящи цени на енергоносителите.

BP и BHP може да сключат сделка в близките седмици, твърдят източниците на агенцията, застраховайки се, че засега няма окончателни решения и преговорите могат да завършат без резултат.

Подробности около предложението не са известни, като от двете компании не дават никаква информация или коментари.

В търга за шистовите находища участват също така енергийни гиганти като Royal Dutch Shell и Chevron Corp.

BHP обяви плановете си да продаде активите си в шистовите находища на формациите Eagle Ford, Permian, Haynesville и Fayetteville през миналия август. Изваденият за продажба лот включва също така и активи, които BHP придоби от Petrohawk Energy за $12 милиарда през 2011 г., но от момента на покупката те загубиха от цената си на фона на поевтинели природен газ.

BP започна работа по шистови находища в САЩ през 2015 година и досега развива своя бизнес. Но заради крупната авария на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив и свързаните с нея огромни финансови щети, изостана доста от своите конкуренти в тази област.

Сключването на сделка с BHP ще открие на BP достъп до големите петролни басейни Permian и Eagle Ford в Тексас. Това ще позволи на компанията да балансира своя бизнес, който в момента основно е съсредоточен върху добива на природен газ.