Чешката енергийна група CEZ купи 8 вятърни централи във Франция от германския разработчик на възобновяеми енергийни източници ABO Wind. Ветропарковете са с общ капацитет 116.5 мегавата и се намират в 6 френски региона, съобщава Emerging Europe.

Това е втората сделка между двете компании във Франция. През 2017 г. CEZ купи от ABO 9 вятърни ферми с общ капацитет около 100 мегавата. Така чешката компания вече разполага със 17 вятърни централи в страната.

"С подобни придобивания в страни със стабилна регулаторна среда, ние продължаваме да изпълняваме стратегията си, насочена към увеличаване на оперативната печалба преди амортизацията от възобновяеми източници до 3 млрд. чешки крони (114 млн. евро) до 2020 г. Интересуваме се от завършени проекти на сушата, както и в офшорни проекти и проекти в процес на разработване", заяви тогава Томаш Плескач, директор по възобновяема енергия и разпределение в CEZ Group.

"В светлината на нашето отлично сътрудничество беше очевиден избор да разширим нашето партньорство. Очакваме с нетърпение да работим заедно за насърчаване на възобновяемите енергийни източници във Франция", посочва след настоящата сделка Андреас Хьолингер, председател на управителния съвет на ABO Wind.

Според споразумението ABO Wind ще свърже проектите, които са в различни етапи на развитие, с френската национална енергийна мрежа през следващите няколко години и ще поеме и оперативното управление. Германската компания има 20-годишен опит в разработването на вятърни паркове в Европа.

За продадените досега проекти ABO Wind е осигурила заплащане в съответствие с тарифната система, валидна до 2016 г. Тя предлага инфлационно индексирано заплащане от около 80 евро за мегаватчас за период от 15 години чрез пазарни премии.

CEZ Group е активна в сектора на вятърната енергия в Румъния, Германия, Турция и Чехия. Енергийната компания управлява няколко вятърни централи в Европа, чиято обща инсталирана мощност надхвърля 700 мегавата.

CEZ Group наблюдава подходящи възможности за придобиване на възобновяеми енергийни източници и нови технологични решения в други европейски страни с цел изграждане на стабилен портфейл от активи на различни етапи от жизнения им цикъл и предоставяне на свързани услуги, посочват от компанията.