Инвеститорът Уорън Бъфет загуби наддаване за купуването на тексаското енергоразпределително дружество Oncor, предава Reuters. Това е един от много редките случаи, в които милиардерът не успява да постигне целта си, обяснява агенцията.

Банкрутиралата Energy Future Holdings се отказа в понеделник да продаде дъщерната си компания на Бъфет за 9 милиарда долара и обяви, че ще приеме оферта от 9.45 милиарда долара от калифорнийската Sempra Energy.

Berkshire Hathaway, оглавявана от Бъфет, за трети път се опитва да придобие Oncor, като предходните два пъти бяха блокирани от местните регулатори.

По информация на Reuters решението е взето в неделя, като обещанието на Sempra, че може да получи одобрението на регулаторите, е натежало при избора.

Berkshire разпространи съобщение миналата седмица, че няма намерение да повишава офертата си, за да достигне до тази на Sempra. Бъфет отправи предложение Energy Future да продължи да получава дивидент от Oncor, но и това не бе достатъчно.

Новината не е добра и за Грег Абел, 55-годишният ръководител на енергийното звено в Berkshire Hathaway, за който усилено се говори, че ще наследи 86-годишния Бъфет.

Базираната в Далас компания доставя електричество на над 3.4 милиона домакинства и бизнеси. Пазарната й капитализация е 29.2 милиарда долара.