Американската банка Citigroup Inc заяви в понеделник, че се е съгласила да продаде своето бизнес за управление на потребителско богатство в Китай на фокусираната в Азия HSBC Holdings Pl. Портфолиото включва клиенти, активи под управление (AUM) и депозити, съобщава Reuters.

Сделката обхваща общи депозити и инвестиционни AUM от около 3,6 милиарда долара и се очаква да приключи през първата половина на 2024 г. Финансовите подробности за сделката не бяха оповестени.

"Днешното съобщение е стъпка напред в прекратяването на бизнеса на Citi за потребителско банкиране в Китай, което беше обявено през декември 2022 г.", се казва в изявление на банката със седалище в САЩ.

Citi за първи път обяви плана си за излизане от потребителското банкиране в Китай през април 2021 г. като част от обновяване на своята глобална стратегия. Бизнесът с потребителското банкиране обслужваше основно богати клиенти с предложения за депозити, участия във фондове и структурирани продукти.

Ройтерс за първи път съобщи в края на миналия месец, че HSBC е готова да придобие китайския бизнес на Citi за управление на потребителско богатство, което е голям тласък в дейността на базираната в Лондон банка във втората по големина икономика в света.

Размерът на бизнеса на Citi за потребителско банкиране в Китай е по-малък от този на китайските банки и чуждестранните партньори, включително Standard Chartered , всички които имат повече клонове на дребно, занимаващи се с управление на богатството.

Британската банка HSBC с грандиозен скок на нетната печалба за полугодието

Най-голямата европейски банка с грандиозен скок на нетната печалба за полугодието

Голям принос за това имат нарасналите приходи от лихви

Придобиването на портфейла от активи на Citi ще помогне на HSBC да разшири присъствието си в Китай, един от ключовите й пазари, тъй като най-големият кредитор в Европа се зарича да напусне по-малко печелившите географии, за да се съсредоточи върху своя ключов генератор на приходи, Азия.

Въз основа на регулаторните одобрения, получени през последните години, HSBC вече може да предоставя решения за управление на богатството и решения за мобилни фондове и застраховки в континентален Китай, се казва в изявление на банката в понеделник.

HSBC направи стратегическа инвестиция в Shanghai MediTrust Health Technology Co. Ltd., която беше обявена през януари.

HSBC регистрира 27 милиарда долара нетни притоци от нови инвестирани активи в Азия за първите шест месеца на 2023 г., което е с 21% повече на годишна база, а повече от 35% от стойността им произхожда извън Хонконг, се казва в изявлението.

Сделката с HSBC не включва институционалните бизнеси на Citi, казаха от американската банка, добавяйки, че ще тя продължи да обслужва нуждите на богати до ултразаможни китайски клиенти чрез своите регионални центрове за богатство в Сингапур и Хонконг.

HSBC разпродава голяма част от бизнеса си в САЩ

HSBC разпродава голяма част от бизнеса си в САЩ

Решението и беше очаквано

Откакто обяви намерението си да излезе от потребителското банкиране на 14 пазара в Азия, Европа, Близкия изток и Мексико като част от стратегическото си обновяване, Citi приключи продажбите на осем пазара, се казва в съобщението.

Освен сделката за потребителско банкиране в Китай, Citi планира да завърши продажбата на потребителския си бизнес в Индонезия по-късно тази година, се казва в банковото изявление.

По-рано обявеното прекратяване на потребителския бизнес на Citi в Корея и цялостното му присъствие в Русия са в ход. Citi също обяви, че ще проведе IPO на своите потребителски, малки и средни пазарни банкови операции в Мексико.