Най-голямата европейска банка HSBC прекратява значителна част от бизнеса си в САЩ. Британската банка обяви, че затваря повечето от локациите си в страната, като ще намали клоновете от 148 на едва 25. Тези, които ще останат, ще бъдат превърнати в международни центрове за частно банкиране, пише CNN.

Решението на банката беше очаквано. HSBC многократно предупреждава за необходимостта от намаляване на разходите през последните години, особено в Съединените щати. Банката планира да разпродаде части от бизнеса си на американски играчи.

Citizens Bank например ще купи търговски обект на Източното крайбрежие, както и онлайн портфолио, което обхваща около 800 000 клиенти и 80 клона.

На западното крайбрежие Cathay Bank, която се счита за "най-старата действаща банка" в страната, планира да закупи операциите на дребно на HSBC, която включва 10 клона и около 50 000 клиенти.

HSBC няма да предлага услуги за търговия с криптовалути

Най-голяма европейска банка няма да предлага услуги за търговия с криптовалути

Според изпълнителния директор Ноел Куин

За сделките се очаква регулаторно одобрение.

HSBC напоследък все повече пренасочва ресурсите си в азиатския регион. По-рано тази година от банката обяви, че тази година планира да "увеличи" инвестициите си там с около 6 млрд. долара, като фокусът е върху Китай, Югоизточна Азия и Индия като "ключови двигатели" за бъдещия й растеж.

Компанията планира да засили присъствието си в континентален Китай, да защити водещата си позиция в Хонконг.

HSBC намалява с 20% офисите си още тази година

Най-голямата европейска банка намалява с 20% офисите си още тази година

Централата ѝ остава в Лондон, но главният изпълнителен директор се мести в Хонконг

HSBC премества и някои ключови служители на други пазари- четирима от своите топ мениджъри в Хонг Конг по-късно тази година.