HSBC Holdings Plc очаква да свие офисното си пространство с 20% тази година и се подготвя да намали наполовина разходите за бизнес пътувания, предава Bloomberg. Дългосрочно, най-голямата банка в Европа планира да съкрати офис площта с 40% и да премине към хибридна работна среда.

Темпът, с който HSBC изпълнява плана си, подчертава колко бързо пандемията пренареди офис пазара и как бизнесът се подготвя за по-различно бъдеще. Празните офиси растат във финансовите центрове като Лондон, а дори главният изпълнителен директор Ноел Куин и старшият меднижърски екип няма собствени бюра.

Банката планира да намали наполовина и бизнес пътуванията като ги замени с видео конференции.

По-рано днес компанията отчете финансовите си резултати. Тя удвои чистата си печалба през първото тримесечие на 2021 г., след като икономическото възстановяване позволи на институцията да освободи средства, които бяха заделени преди това за потенциални загуби, предизвикани от пандемията, пише The Wall Street Journal.

Най-голямата банка в Европа, която получава голяма част от печалбата си от Хонконг и континентален Китай, отчете $3,88 млрд. за първите три месеца на годината, при $1,79 млрд. година по-рано.

"Икономическите прогнози се подобриха, което ни даде по-висока увереност в плановете ни за повишаване на печалбата", казват от банката.

HSBC е намалила провизиите за лоши кредити с $345 млн. през тримесечието. През същия период на миналата година те бяха увеличени с $3 млрд. Особено значимо е намалението на провизиите във Великобритания. Резултатите на банката изненадаха анализаторите, които очакваха средно $1,88 млрд. чиста печалба и нови $1,08 млрд. за провизии.

Главният изпълнителен директор Ноел Куин вече година изпълнява плана си за увеличение на фокуса върху операциите в Азия. През февруари той заяви, че обмисля продажбата на ритейл операциите в САЩ, които работят на загуба, както и инвестицията на $6 млрд. в Азия през следващите пет години. Възможно е HSBC да продаде и непечелившата си ритейл банка във Франция.

Геополитическото напрежение между Запада и Китай забавят амбициите на Куин. А самият той отхвърли варианта централата на банката да бъде върната отново в Хонконг, където банката бе основана през 1865 г. Самият той обаче ще се премести там.